Ακραίες καιρικές συνθήκες πλήττουν την Ελλάδα, με τον καύσωνα να φέρνει θερμοκρασίες που αγγίζουν και ξεπερνούν τους 42°C σε διάφορες περιοχές.
Αθήνα
Η ζέστη θα είναι έντονη και στο κέντρο της Αθήνας, αγγίζοντας ίσως τους 40°C. Ενώ η αίσθηση θα είναι ακόμα πιο δυσάρεστη λόγω των ήπιων ανέμων.
Υποχώρηση
Ευτυχώς, το κύμα καύσωνα προβλέπεται να υποχωρήσει από τις 15 Ιουνίου και μετά.
Η εβδομάδα που έρχεται ο υδράργυρος θα ξεπεράσει ακόμα και τους 40°C.
Η πρόγνωση του καιρού από την μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου.
«Ανάσα» δροσιάς αυτό το τριήμερο πριν το ισχυρό κύμα καύσωνα με 45άρια που έρχεται στην χώρα μας από βδομάδα.
Είναι ενδεικτικό πως ο χάρτης με τις θερμοκρασίες σήμερα το μεσημέρι δείχνει υψηλές θερμοκρασίες. Οδεύοντας προς τα μέσα της άλλης βδομάδας αποκτά ολοένα και πιο κόκκινο χρώμα.
«Την Τρίτη η ζέστη θα είναι έντονη σε όλη τη χώρα με τα πρώτα 40ρια στα ανατολικά ηπειρωτικά», ανέφερε η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου.
Μια γρήγορη ματιά στο METEO αρκεί για να καταλάβει κανείς πως η Αθήνα από την Τρίτη και μετά θα μοιάζει με καμίνι. Έως 42°C την Τρίτη και έως 43°C την Τετάρτη.
Τους 40°C ίσως αγγίξει και η συμπρωτεύουσα. Ωστόσο κατηφορίζοντας προς τη Λάρισα οι θερμοκρασίες ολοένα και ανεβαίνουν και σε συνδυασμό με τους ήπιους ανέμους που θα πνέουν θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
– Η Θεσσαλία,
– η Βοιωτία,
– η Φωκίδα,
– η Φθιώτιδα,
– στην Εύβοια,
– στην Αττική,
– Πελοπόννησος:
– Αργολίδα,
– Μεσσηνία,
– Αρκαδία,
– Κρήτη αλλά και
– σε νησιά του Αιγαίου θα φτάσει στο κόκκινο.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κορύφωση την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή,
– με το Άργος (42°C),
– τη Χαλκίδα (43°C),
– τη Ρόδο (43°C) και
– το Αρκαλοχώρι (43°C) στην Κρήτη να αναμένεται να ζήσουν έναν παρατεταμένο καύσωνα άνω των 42°C.
Στο κόκκινο θα είναι και ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς σε όλη την επικράτεια.
Από την Τρίτη και μετά η Αττική θα βλέπει το θερμόμετρο μόνο να ανεβαίνει.
– Σχηματάρι,
– Γέρακας,
– Μαραθώνας και
– Νέα Μάκρη ίσως φτάσουν και τους 43°C,
– ενώ η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα μοιάζει μάλλον απαγορευτική.
Ο φετινός Μάιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών. Όπως όλα δείχνουν, και ο Ιούνιος θα καταγράψει νέο ρεκόρ θερμοκρασιών, με τους πολίτες να σκέφτονται ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Το κύμα καύσωνα αναμένεται να υποχωρήσει από τις 15 Ιουνίου και μετά.
Η νέα εβδομάδα αναμένεται αρκετά ως πολύ ζεστή.
Παρόλα αυτά, πολλά κρίσιμα σημεία, ως προς την πρόγνωση, δεν έχουν ξεκαθαρίσει και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πληροφορία που μεταφέρουμε προς τον κόσμο.
Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε τον κόσμο στα κάγκελα, σχεδόν μια εβδομάδα πριν, για κάτι του οποίου η ένταση και η διάρκεια βρίσκονται ακόμη μέσα σε ομίχλη.
Με τα μελτέμια να κυριαρχούν μέσα στο Αιγαίο, αναμένεται να κυλήσουν οι δύο τελευταίες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας μετριάζοντας τα επίπεδα ζέστης, αλλά και δυσφορίας, κυρίως για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, μιας και δυτικότερα το φυσικό κλιματιστικό δεν θα μπορέσει να ασκήσει ανάλογη επίδραση, οπότε και εκεί η ζέστη σαφώς θα είναι πιο έντονη (ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 34°-36°C).
Από εκεί και μετά και καθώς θα προχωράμε προς τα μέσα της νέας εβδομάδας, φαίνεται μια πολύ θερμή αέρια μάζα από τη βόρεια Αφρική να κατακλύζει μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου ανεβάζοντας σημαντικά τον υδράργυρο.
Για να μπορέσουμε να οπτικοποιήσουμε το όλο φαινόμενο δημιουργήσαμε τον παρακάτω χάρτη όπου με τις κόκκινες αποχρώσεις αποτυπώνεται η θερμή αέρια μάζα, ενώ με τις μπλε τα ποτάμια αέρα πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, που στην ουσία διαμορφώνουν τα βαρομετρικά συστήματα κάτω χαμηλά.
Παρατηρώντας αυτόν τον χάρτη φαίνεται ότι οδηγούμαστε με μεγάλη βεβαιότητα σε ένα έντονο θερμό κύμα, ιδιαίτερα για τα ανατολικά και νότια τμήματα. Παρόλα αυτά, αν αφήσουμε το βίντεο του χάρτη να φτάσει προς το τέλος του, θα παρατηρήσουμε τον σχηματισμό ενός βαρομετρικού χαμηλού προς τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας και τα νοτιότερα της Γαλλίας, η πορεία του οποίου είναι ακόμη πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.
Δύο σενάρια με μοιρασμένες πιθανότητες υπάρχουν στην προγνωστική σκακιέρα.
Το πρώτο μας δίνει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να φεύγει αρκετά βόρεια από τη γειτονιά μας, αφήνοντας στην ουσία πολύ χώρο στην πολύ θερμή αέρια μάζα να κατακλύσει τη χώρα μας, σενάριο το οποίο θα οδηγήσει σε ένα αρκετά ισχυρό και με διάρκεια κύμα καύσωνα.
Το δεύτερο σενάριο μας δίνει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να κινείται πιο κοντά στη γειτονιά μας, περιορίζοντας αυτή την πολύ θερμή αέρια μάζα αρκετά πιο νότια. Αυτό το σενάριο οδηγεί σε πιο ήπια ζέστη και με μικρότερη διάρκεια.
Επισυνάπτεται και βίντεο χαρτών σχετικά με την πορεία της πολύ θερμής αέριας μάζας.
Για να γίνουν πιο κατανοητά τα παραπάνω, επεξεργαστήκαμε ένα μετεωρολογικό διάγραμμα που αναφέρεται στη θερμοκρασία, έτσι όπως αυτή υπολογίζεται από το σύστημα πολλαπλών τρεξιμάτων ενός μετεωρολογικού μοντέλου.
Όπως μπορείτε να δείτε, προς τις 14 Ιουνίου, που υπολογίζουμε και την κορύφωση αυτού του ισχυρού θερμού κύματος, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των προγνωστικών σεναρίων, η οποία κυμαίνεται από 32°-44°C, με ένα μέσο σενάριο να συγκλίνει προς τους 38°C. Ο λόγος είναι αυτός που αναλύσαμε πιο πάνω.
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, μέχρι να φωτιστεί περισσότερο το προγνωστικό σκοτάδι, κρατώντας σαν σχετικά βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε μια έντονη ζέστη, χωρίς όμως να είμαστε βέβαιοι, αν θα κρατήσει πολύ και αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν ακραία.
Ηλιοφάνεια με τοπικές μπόρες στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι βοριάδες θα έχουν εντάσεις 3-5 και στο Αιγαίο 5-7 μποφόρ τοπικά.
Η θερμοκρασία θα ανέβει και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34-36°C και στα νησιά τους 33-35°C.
Στην Αττική αίθριος καιρός, οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 21-35°C.
Στη Θεσσαλονίκη λίγη συννεφιά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι αρχικά βόρειοι και από το μεσημέρι νότιοι 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 20-35°C.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Ζώδια: Προσοχή σε αυτές τις ημερομηνίες έως το τέλος Ιουνίου
Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η ζωή και η καριέρα της αξέχαστης «υπηρέτριας» του ελληνικού κινηματογράφου
Βασίλης Καρράς: Παραμένει ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων