Καιρός: Η Ελλάδα πλήττεται από καύσωνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Η ζέστη είναι ιδιαίτερα αφόρητη στα αστικά κέντρα, όπου η θερμοκρασία μπορεί να είναι έως και 6 βαθμούς υψηλότερη από τις γύρω περιοχές.
Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.
Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.
Πιο αναλυτικά:
Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει:
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38-40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34-36 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 39-40 βαθμούς Κελσίου.
α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39-40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41-42 και πιθανώς τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39-40 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35-37 βαθμούς Κελσίου.
στ. Στην Αττική τους 39-40 βαθμούς Κελσίου.
Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα 3 ημερών.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
«Από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές – Πάνω από την Αττική πετούν 27 drones»
Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μίλησε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τα τελευταία 24ωρα.
Αναφορικά με τη φωτιά στην Κορινθία, ο κος Κικίλιας επεσήμανε ότι πρόκειται για δύσκολη περιοχή με κλήματα και λοφίσκους, όπου δεν είναι εύκολο να επιχειρούν τα Canadair, ενημερώνοντας ότι η πυρκαγιά δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο στην περιοχή λόγω μικρών εστιών που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα σε 2 χαράδρες της περιοχής.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Σκάι, τόνισε:
«Έχουμε μπροστά μας ακόμα, μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, θα έχουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών».
Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Η ξηρασία και οι άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια πλήττονται περισσότερο από τη θερμοκρασία, δημιουργώντας «αστικές θερμικές νησίδες».
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, αναφέρει πως:
«η αίσθηση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης να είναι συνήθως 3 με 4 βαθμούς, ψηλότερη από ό,τι στην περιφέρεια της πόλης. Στην Αθήνα χτες, ανάμεσα στην Κηφισιά ή το Μαρούσι και στο κέντρο, η θερμοκρασία ήταν 6 βαθμοί.
Η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε:
«θερμαίνεται το πρωί, μαζεύει όλη την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά είναι αργότερα το βράδυ που εκπέμπεται αυτή η θερμική ακτινοβολία προς τα πάνω και έτσι και οι δορυφόροι μπορούν να την καταγράψουν. Οι περιοχές οι πυκνοκατοικημένες, που έχει όλη τη συγκέντρωση του πληθυσμού και επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας, ιδιαίτερα το βράδυ».
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών δημιούργησε την εφαρμογή «EXTREMA GLOBAL» για να βοηθήσει τους πολίτες να βρουν δροσερές διαδρομές και κλιματιζόμενους χώρους.
Όπως ανακοίνωσε η ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:
– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα, από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
– καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Ρεκόρ ζέστης στα Βαλκάνια – «Μαύρισε» ο χάρτης με τις θερμοκρασίες
Καιρός: Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Μαρουσάκης – «Στο κόκκινο» ο υδράργυρος για 10 μέρες