Πως αλλάζει ο καιρός μέσα στις επόμενες ώρες – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο.
Γίνεται ειδική αναφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στο Βόρειο Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας.
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εκδόθηκε επικαιροποιημένο δελτίο καιρού για την Τρίτη 20.08.2024, με ειδική αναφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στο Βόρειο Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Η πρόγνωση αναφέρεται σε “μεγάλη συχνότητα κεραυνών” και ” σε τοπικές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια”.
“Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19/08/2024 1000 UTC επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Την Τρίτη (20-08-24) προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς), στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο
β. Από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο”.
Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία που πλήττει τη δυτική Ελλάδα τις τελευταίες ώρες.
Ισχυρή νεροποντή σάρωσε τα Γιάννενα, όπου οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, το νερό μπήκε και σε σπίτια, ενώ ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα. Από τους κεραυνούς έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά της Πέλλας, όπου ξέσπασαν και φωτιές. Μηνύματα από το 112 εστάλησαν σε όλο το τόξο της βορειοδυτικής Ελλάδας, από την Κέρκυρα μέχρι την Πάτρα.
Σφοδρή καταιγίδα στους Παξούς, αντίστοιχη εικόνα και στην πόλη της Κέρκυρας. Από από την έντονη βροχόπτωση πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην παλια πόλη, στο Λιστόν και στην πλατεία σπιανάδα. Στο αεροδρόμιο υπήρξαν καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στην ηλεκτροδότησή του νησιού.
Μπουρίνι με βροχή από κεραυνούς στο Κιλκίς.
Στην Κοζάνη δέντρα κόπηκαν στα δύο και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Από την κακοκαιρία δοκιμάζεται και η Βέροια.
Δρόμοι πλημμύρισαν στη Λάρισα αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν σε Καλαμαριά και Κορδελιο, ενώ φωτιά ξέσπασε από πτώση κεραυνού σε κεραμοσκεπή κατοικίας στον Λαγκαδά.
Από τη σφοδρότητα με την οποία έπεφτε το χαλάζι προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες στην κοιλάδα Καλονερίου – Εράτυρας.
Οπωροκηπευτικά, κόκκινη πιπεριά, βιομηχανική ντομάτα και δεκάδες στρέμματα καρπουζιών και πεπονιών χτυπήθηκαν από το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού που έπεφτε για μισή ώρα.
Δεκάδες χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αλμωπία Πέλλας, όπου βροχή και κεραυνοί προκάλεσαν βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας “για αύριο και για μεθαύριο και για την Τετάρτη αντιμετωπίζουμε την εξής διπλή δυσκολία. Από τη μια να σβήνουμε τις πυρκαγιές από τους κεραυνούς σε δύσκολες περιοχές και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και από την άλλη αν όντως είναι 30 ή 40 μιλιμέτρ νερού να δούμε αν θα είναι σε μορφή μπουρινιού και αν θα πέσουν σε 10 λεπτά και τι θα πρέπει να κάνουμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα”.
Στην Κέρκυρα ομάδα 3 ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ έφτασε εσπευσμένα στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται, σύμφωνα με τους μετεωρολογους.
Η Πάτρα προετοιμάζεται για την επέλαση της κακοκαιρίας. Από νωρίς το μεσημέρι ήχησε το 112 στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η Πολιτική Προστασία σε επιφυλακή ενώ ήδη έχει καθαριστεί ο ποταμός Χάραδρος, ένας ποταμός που δημιουργεί αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 19:00 περίπου καταγράφηκε στους Παξούς και ήταν ίσο με 45 χιλιοστά.
Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τη συγκεκριμένη ώρα.
Ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος τρίτης γενιάς MTG-I1 φέρει όργανο καταγραφής των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Στη σχετική εικόνα παρουσιάζονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις (κεραυνοί) που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:40 περίπου. Όπως προκύπτει από αυτή, καταγράφηκαν 31.828 εκκενώσεις, 3.906 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα.
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν “ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο” το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας και ξεπερνούν τους 29 με 30 βαθμούς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του OPEN, μετά από πολύ καιρό έρχεται ένα οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα μας. Υπάρχει ανάγκη και για τις βροχές αλλά δεν θα πέσουν με ήπιο τρόπο. Αυτό το κύμα έρχεται από την Ιταλία και κινείται προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες έως και την Πέμπτη.
Την Τρίτη ο έντονα άστατος καιρός θα κάνει την παρουσία του στο Ιόνιο αλλά και στα ηπειρωτικά βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας.
Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία αλλά και η περιοχή της Θράκης θα έχουν αυτές τις μπόρες που θα εκδηλωθούν. Έμφαση δίνεται και στο θέμα των κεραυνών που απειλούν και την ανθρώπινη ζωή ενώ μπορεί να προκαλέσουν και πυρκαγιές καθώς είναι ξερή η επιφάνεια του εδάφους.
Την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας φτάνει και στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες επίσης. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην Αττική καθώς θα πέσει μεγάλος όγκος νερού μέσα σε λίγα λεπτά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα. Από Πέμπτη θα αρχίσει να περιορίζεται το κύμα αστάθειας και να εξασθενεί.
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας παρουσιάζει τις περιοχές που θα έχουν έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες 48 ώρες.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του:
“Περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες 48 ώρες:
Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρος, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πιερία, Θεσσαλία, Έδεσσα, Βέροια. Προσοχή!”.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι πια νόστιμα όπως παλιά
Σπιτικό καθαριστικό δαπέδου με βόρακα: Έτσι θα σφουγγαρίσεις και θα απολυμάνεις το σπίτι σου