Άστατος ο καιρός: Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης – Ο Γιώργος Τσατραφύλιας εξηγεί για την σκόνη της Σαχάρας τι πρέπει να προσέχουμε

Ο καιρός στην χώρα έχει χωριστεί σε δύο σκηνικά, ο υποτροπικός αεροχείμμαρος κάνει το πέρασμα του και έρχεται ξανά η αφρικανική σκόνη.
άστατος-ο-καιρός-νέο-κύμα-αφρικανικής-193893

Ο καιρός εμφανίζει δυο διαφορετικές εικόνες στην χώρα μας εξαιτίας του υποτροπικού αεροχείμμαρου που επηρεάζει ήδη την χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, στον νότο ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο ενώ στα βόρεια η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Την Παρασκευή στη Νεάπολη Λασιθίου η θερμοκρασία άγγιξε τους 36 βαθμούς και στη Γόρτυνα Ηρακλείου τους 35. Την ίδια ώρα στο Σέλι ο υδράργυρος έδειχνε λιγότερο από 5 βαθμούς και στον Βώλακα Νευροκοπίου τους 6 βαθμούς.

Το πρωί, στο Ρέθυμνο συνέβη κάτι εντυπωσιακό. Σε μόλις μιάμιση ώρα, η θερμοκρασία από τους 19 βαθμούς εκτοξεύθηκε στους 30.

Καιρός: Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που ήδη από χθες χτυπά τη χώρα, εκτός από την αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής, φέρνει και λασποβροχές.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα προκαλεί βήχα, ερεθισμένα μάτια, δύσπνοια και αλλεργίες κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα έχει πορτοκαλί ουρανό. Αναμένεται όμως να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, τουλάχιστον 5 ημερών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκρηκτικό “κοκτέιλ” μέχρι την Τετάρτη

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του Mega Χριστίνα Ρήγου, αυξημένες αναμένονται να είναι οι ποσότητες αφρικανικής σκόνης, κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα είναι κατά 6°C – 10°C πάνω από τις κλιματικές τιμές.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

Καιρός: Τι είναι η αφρικανική σκόνη

Όπως αναφέρει το άρθρο του Γιώργου Τσατραφύλια στο weather2go.gr, “είναι ένα μείγμα άμμου και σκόνης από τη Σαχάρα, την τεράστια περιοχή της ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Την αποτελούν αρκετά επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και στοιχεία, όπως μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο.

Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο άνεμος μπορεί να φυσήξει πάνω από τις ερήμους σηκώνοντας σκόνη και άμμο ψηλά στον ουρανό. Οι καταιγίδες και οι κυκλώνες μπορούν να παράγουν ανέμους υψηλής ταχύτητας που σηκώνουν τη σκόνη. Μόλις σηκωθεί από το έδαφος από ισχυρούς ανέμους, τα σύννεφα σκόνης μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και να μεταφερθούν μέσω του αέρα σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας χιλιάδες μίλια.

Την περίοδο της άνοιξης, οι κυκλώνες που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Λιβύη εμποδίζουν την περαιτέρω ανατολική διάδοση των κυκλώνων αυτών και η μεταφορά πραγματοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο. Προς το πέρας του καλοκαιριού οι χαμηλές πιέσεις κοντά στις Βαλεαρίδες νήσους έχουν ως αποτέλεσμα η μεταφορά σκόνης να συντελείται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο”.

Γιατί μας απασχολεί τελευταία η σκόνη και όχι τα προηγούμενα χρόνια; “Η Αφρικανική σκόνη καθιστά ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη λόγω της ταχείας ερημοποίησης που καταγράφεται στην Σαχάρα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας.

Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad.

Πώς μπορεί η αφρικανική σκόνη να επηρεάσει την υγεία μας

Σε ορισμένες καιρικές συνθήκες, η σκόνη της Σαχάρας επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα ρύπανσης με αποτέλεσμα να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Τα σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν άσθμα και επιδεινώνοντας άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στη σκόνη της Σαχάρας είναι:

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τα ζώδια της ημέρας: Σήμερα η πιο ευνοϊκή όψη φέρνει τύχη και ευκαιρίες στα ζώδια

Δείχνει 10 χρόνια νεότερη: Η Γιούλικα Σκαφιδά τόλμησε τη μεγάλη αλλαγή και αποθεώθηκε

Λάκης Γαβαλάς: Σχολιάζει όσα του είπε ο μοναχός στο αεροδρόμιο

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ