Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν το δενδρολίβανο ως στεφάνη στο κεφάλι τους προς ενίσχυση της μνήμης. Ο πρώτος Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρλομάγνος απαιτούσε να καλλιεργείται στους βασιλικούς κήπους και ήταν κύριο συστατικό της κολόνιας του Ναπολέοντος Βοναπάρτη, η οποία είχε και αντισηπτικές ιδιότητες.
Η χρήση του αρωματικού βοτάνου προβλεπόταν επίσης για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών και νευρολογικών διαταραχών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την ανακούφιση από το άγχος και τον εφοδιασμό του οργανισμού με πλήθος θρεπτικών στοιχείων μεταξύ των οποίων φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και του ήπατος, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο) και πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β5, Β1, Β2 ή ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, Β3 ή νιασίνη) καθώς επίσης Α και C.
Το δενδρολίβανο ενισχύει εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η εκτέλεση γνωστικών διεργασιών, η μνήμη, η εγρήγορση και η συγκέντρωση. Οι εν λόγω ιδιότητες αξιοποιούνται πολλούς αιώνες ήδη μέσω της αρωματοθεραπείας ενώ σύγχρονες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη αυτά. Έρευνα έχει διαπιστώσει βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μέσα σε 20 λεπτά από την εισπνοή αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου.
Τα αφεψήματα με τα φύλλα του αλλά και το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου ανακουφίζουν από τη νευρική εξάντληση, το χρόνιο άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεση και τον ύπνο.
Το εκχύλισμα του βοτάνου φέρει αντιμυκητιασικές, αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες χάρη στην περιεκτικότητά τους σε καρνοσικό και ροσμαρινικό οξύ. Η κατανάλωσή του από την άλλη έχει συνδεθεί μέσω ερευνών με μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα αντιοδειωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος αφθονούν στο δενδρολίβανο.
Τα θρεπτικά συστατικά του προφυλάσσουν τα κύτταρα του δέρματος από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και των ελεύθερων ριζών και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το έλαιο δενδρολίβανου φημίζεται για την ενίσχυση του τριχωτού της κεφαλής με προαγωγή της τριχοφυΐας και προστασία από την πιτυρίδα και την ξηροδερμία.
Μπορείτε να εντάξετε το δενδρολίβανο στη διατροφή σας ως μυρωδικό στο φαγητό, στη φρέσκια λεμονάδα σας ή να το βράσετε και να το καταναλώστε ως αφέψημα. Έπειτα, μπορείτε αξιοποιήσετε το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου για αρωματοθεραπεία ή επάλειψη και μασάζ.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως έμετο και σπασμούς. Δεν συστήνεται η συστηματική κατανάλωσή του από εγκύους και θηλάζουσες, αλλεργικούς στην ασπιρίνη και πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα, επιληπτικές κρίσεις ή υπέρταση.