Το λαχανικό, που εκτός ότι έχει θρεπτικές ιδιότητες, δρα ενάντια στον καρκίνο.
Η καθημερινή κατανάλωση του πλούσιου σε αντιοξειδωτικά νεροκάρδαμου, βρέθηκε ότι έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου και των λεμφαδένων, όπως έχει δείξει μελέτη δημοσιευμένη στο American Journal of Clinical Nutrition. Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι έβαλαν στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα το νεροκάρδαμο, μείωσαν την καταστροφή του DNA κατά 20%, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον κίνδυνο καρκίνου.
Το νεροκάρδαμο είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο και πωλείται σε μικρές δεσμίδες. Δοκιμάστε το και πρόσθεσέ το στα ζυμαρικά ή στο σάντουιτς για την έξτρα γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Είναι επίσημο: Το νεροκάρδαμο κέρδισε τον τίτλο της πιο υγιεινής τροφής στον κόσμο.
Σύμφωνα με μελέτη του CDC (Centers for Disease Control and Prevention), η οποία εξέτασε 17 διαφορετικούς δείκτες θρεπτικών συστατικών (όπως κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο), το νεροκάρδαμο σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία (100).
Περιέχει πάνω από 15 βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.
Ωστόσο, το νεροκάρδαμο δεν είναι το μόνο χόρτο με ισχυρά διατροφικά οφέλη. Μάλιστα, οι 5 πρώτες τροφές στη λίστα ήταν όλα σταυρανθή λαχανικά.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κινέζικο λάχανο (91,99) και στην τρίτη τα σέσκουλα (89,27). Στην τέταρτη ακολουθούν τα τεύτλα (87,08) και αμέσως μετά το σπανάκι (86,43).
Η μεγάλη περιεκτικότητα του νεροκάρδαμου σε βιταμίνη Κ, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου που περιέχει θωρακίζει τα οστά από την αποδυνάμωση, τον πόνο ακόμη και την οστεοπόρωση.
Επιπλέον, χάρη στο ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών του, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Παράλληλα, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία – ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο – και νιτρικά άλατα, το νεροκάρδαμο συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, δείχνει η ίδια έρευνα.
Το νεροκάρδαμο περιέχει, επίσης, ισοθειοκυανικά άλατα, τα οποία βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από πιθανές καρκινογόνες ουσίες.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση κάρδαμου ίσως να έχει αντικαρκινική δράση, επειδή φαίνεται πως παρεμβαίνει στην τροφοδοσία των όγκων με αίμα και οξυγόνο.
Συγκεκριμένα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό του κάρδαμου μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Χωρίς αυτή την πρωτεΐνη τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται πως δεν αναπτύσσονται.
Επιπρόσθετα, ενισχύει την όραση λόγω της περιεκτικότητάς του σε καροτενοειδή και βιταμίνη C.
Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο νεροκάρδαμο περιέχει 649 χιλιοστόγραμμα β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Αυτή είναι η βιταμίνη που προστατεύει την εξωτερική επιφάνεια και την υγεία των ματιών.
Μια έρευνα του 2015, σύνδεσε την τακτική κατανάλωση νεροκάρδαμου με τη διαχείριση του διαβήτη και του προδιαβήτη.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Δεν το περίμεναν ούτε οι μετεωρολόγοι – Έρχεται κακοκαιρία που θυμίζει «φθινόπωρο»