Στην καρδιά της Μεσογείου υπάρχει ένα μικρό φυτό με έναν καρπό που θεωρείται πολύτιμος για την υγεία μας: η κάπαρη. Αυτό το μεσογειακό υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για την έντονη γεύση και το άρωμά του, που εμπλουτίζουν τα παραδοσιακά πιάτα. Είναι και για τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες. Συγκεκριμένα, η κάπαρη φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση του διαβήτη, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η Μεσόγειος είναι γνωστή για την πλούσια διατροφική της παράδοση και την πληθώρα υπερτροφών που προέρχονται από αυτήν την περιοχή. Τα μεσογειακά τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Μεταξύ των γνωστών υπερτροφών της Μεσογείου, όπως η ελιά, το ρόδι και το θυμάρι, η κάπαρη ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει, παρά το μικρό της μέγεθος. Η κάπαρη περιέχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, με κυριότερο το διαβήτη.
Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η κάπαρη μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη δείξει ενθαρρυντικά ευρήματα. Συγκεκριμένα, κάποια συστατικά της κάπαρης μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ενισχύοντας την πρόσληψή του από τους ιστούς και μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων. Επίσης, φαίνεται ότι προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Σε μια μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη, η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης 3 φορές την ημέρα οδήγησε σε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των τριγλυκεριδίων. Μια άλλη μελέτη, σε 54 άτομα με διαβήτη, έδειξε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης, 3 φορές την ημέρα για 2 μήνες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και στη συνολική διαχείριση του διαβήτη.
Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι θετικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη, που συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η προσθήκη της στη διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη υγείας, ειδικά αν ενσωματωθεί σε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε νάτριο.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κάπαρη προσθέτει γεύση στο φαγητό. Η καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας του ΑΠΘ Διαμάντω Λάζαρη μας συστήνει τις ευεργετικές ιδιότητες της κάπαρης.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Ξετρελάθηκε η Αντζελίνα Τζολί μόλις το δοκίμασε: Το ελληνικό φαγητό που τρώει συνέχεια
Taste Atlas: Ο ντάκος βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο