ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Το κόλπο στο περπάτημα: Το στυλ με τα περισσότερα οφέλη για ενδυνάμωση, απώλεια λίπους και βελτίωση της ισσοροπίας

News Room
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 4λ. 55δ.

Η άνοιξη είναι εδώ και με το καλοκαίρι να πλησιάζει ένας περίπατος στην παραλία θα σας προσφέρει περισσότερα οφέλη από ότι φαντάζεστε. Πληθώρα από μελέτες έχουν δείξει τα ευεργετικά οφέλη που έχει το περπάτημα αλλά όταν αυτό γίνεται πάνω στην άμμο είναι ακόμα καλύτερα για την υγεία σας.

Από την καταπολέμηση του άγχους μέχρι την διπλή καύση θερμιδών, αυτά είναι τα οφέλη που έχει το περπάτημα στην παραλία.

Τα οφέλη του περπατήματος στην παραλία

1. Διπλάσια άσκηση συγκριτικά με το παραδοσιακό περπάτημα. Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα στην άμμο απαιτεί περισσότερη ενέργεια, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια συγκριτικά με τη βάδιση σε λείο έδαφος. Ειδικότερα, μια μακροχρόνια έρευνα διαπίστωσε ότι απαιτείται 2,1 έως 2,7 φορές περισσότερη ενέργεια για περπάτημα με την ίδια ταχύτητα.

2. Ενισχύει δύναμη και αντοχή. Έγκριτοι personal trainers εξηγούν ότι το περπάτημα στην άμμο απαιτεί διαφορετικού είδους προσπάθεια σε σύγκριση με μια επιφάνεια όπως το πεζοδρόμιο ή ο διάδρομος. Η απαλή, ασταθής άμμος απαιτεί περισσότερη ενέργεια και έτσι ενεργοποιούνται οι μύες στα πέλματα, στους αστραγάλους και τα πόδια σας.

3. Βελτιώνει την ισορροπία. Η επιφάνεια της άμμου κάνει αναγκαία την καλύτερη στάση του σώματος και το σωστό τρόπο βαδίσματος ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητά μας. Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι άτομα που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να αποκαταστήσουν τη βάδιση περπατώντας σε μια αμμώδη παραλία, αφού αναγκάζονται να έχουν καλύτερη ισορροπία.

4. Αυξάνει τη βιταμίνη D. Γερά οστά και μύες, καλή καρδιακή υγεία, μικρότερος κίνδυνος ψυχικών διαταραχών στα παιδιά και προστασία έναντι του διαβήτη είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα δώρα της σημαντικής βιταμίνης D, γνωστής και ως βιταμίνης του ήλιου. Τα λόγια περιττεύουν όταν η ηλιόλουστη παραλία περιμένει να την περπατήσουμε, συνδυάζοντας άσκηση με πρόσληψη βιταμίνης D.

Περπάτημα στην παραλία για να φύγει το άγχος

5. Είναι αγχολυτικό. Τους τοίχους διαφόρων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων κοσμούν συχνά πίνακες με φυσικά τοπία λόγω της αγχολυτικής τους επίδρασης στους ασθενείς. Διάφορα έργα τέχνης μεταφέρουν στις αίθουσες ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί από επιστημονικές έρευνες: η φύση, από τα βουνά και τα δάση έως το τραγούδισμα των πουλιών και τη θάλασσα, έχουν συνδεθεί με καλύτερη πνευματική υγεία και μειωμένο στρες. Μια βόλτα στην παραλία εξασφαλίζει την αναγκαία για την ψυχική υγεία επαφή με το φυσικό μπλε, ενώ πρόκειται για δραστηριότητα σωτήρια για τα παιδιά. Μελέτη δημοσιευθείσα στο Journal of Environmental Psychology διαπίστωσε καλύτερη ψυχική υγεία σε ενήλικες που περνούσαν που περισσότερο χρόνο κοντά σε φυσικούς «μπλε χώρους» όπως η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια.

6. Εγγυάται καλύτερο ύπνο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το φως της ημέρας μία ώρα μετά την αφύπνιση βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, προκαλώντας διέγερση το πρωί και εντονότερη υπνηλία το βράδυ. Έπειτα το φως ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου που με τη σειρά της καθαρίζει το μυαλό από την πρωινή ομίχλη του εγκεφάλου. Περίπου 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο το πρωί εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη, και εδώ βρίσκονται πέντε ακόμα πράγματα που πρέπει να κάνουμε κάθε πρωί για ποιοτικό ύπνο το βράδυ.

4 Tips για να γίνει σωστά και με ασφάλεια

Αρχίζουμε με ήπιους τόνους για να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς από την προσπάθεια ισορροπίας στο τραχύ έδαφος.
Φροντίζουμε για τα κατάλληλα παπούτσια αν δεν μπορούμε με γυμνά πόδια και, εν προκειμένω, επιλέγουμε αθλητικά ή ειδικά αντιολισθητικά σανδάλια που προφυλάσσουν το πόδι από αιχμηρά αντικείμενα και πέτρες.
Προσέχουμε για καταστάσεις υγείας που προϋπάρχουν ώστε να μην τις επιδεινώσουμε (π.χ. προβλήματα στις αρθρώσεις) και χρησιμοποιούμε μπατόν (ειδικά μπαστούνια) εφόσον χρειάζεται.
Αποφεύγουμε το περπάτημα στην παραλία αν έχουμε κάποια πάθηση του ποδιού όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα ή διαβητικό πόδι.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ