ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

«Το φάρμακο του φτωχού»: Ποιες αρρώστιες προλαμβάνει και θεραπεύει το λάχανο, σύμφωνα με τον Έλληνα γιατρό, Χρύσιππο

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 6λ. 28δ.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι δεν χρησιμοποιούσαν το λάχανο σαν τροφή, αλλά μόνο σαν φάρμακο για πλήθος από αρρώστιες. Έτσι, ο Έλληνας γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε τη δουλειά του ειδικά στο λάχανο, ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητες των καταπλασμάτων με λάχανο. Ο Κάτων θεωρούσε το λάχανο θεραπευτικό για πληγές, έλκη, αποστήματα αλλά και για την αϋπνία και την μελαγχολία. Έλεγε μάλιστα ότι οι Ρωμαίοι έζησαν για χρόνια χωρίς γιατρούς, βασισμένοι στα λάχανα, που τα ονόμαζαν «το φάρμακο του φτωχού».

Φυσικά, δεν είναι ίδιες όλες οι ποικιλίες λάχανου. Άλλο χρησιμοποιείται για σαλάτα, άλλο για ντολμάδες, άλλο για τουρσί και υπάρχει και το κινέζικο λάχανο (Μποκ τσόι), που οι μακρουλοί, σφιχτοί βλαστοί του μοιάζουν με διασταύρωση μεγάλου μαρουλιού και σέλινου, με χρώμα ανοιχτό πράσινο προς το άσπρο και κλειστά, πλατιά, τραγανά φύλλα, το οποίο χρησιμοποιείται στην κινέζικη μαγειρική. Το κινέζικο λάχανο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, σε βιταμίνη C, πολύ πλούσιο σε κάλιο και καλή πηγή ασβεστίου, καθώς ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο έχει περίπου την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα.

Αλλά το σημαντικό είναι ότι το κινέζικο λάχανο περιέχει, όπως όλα τα μέλη της οικογένειας των σταυρανθών, φυτοχημικά ινδόλες, που πιστεύεται ότι απενεργοποιούν τα οιστρογόνα που διεγείρουν την ανάπτυξη των όγκων, ιδιαίτερα στον μαστό κι αυτό έδωσε αφορμή στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ να ερευνά τώρα όλα τα σταυρανθή για πιθανές αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Πού το βρίσκουμε

Το μόνο εύκολο είναι να βρεις λάχανα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Τους άλλους μήνες δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν διατηρούνται φρέσκα, ούτε καταψυγμένα.

Δραστικές ουσίες

Βιταμίνες Α, C, Φολικό οξύ, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και ίχνη Αρσενικού που τονώνουν το δέρμα.

Λάχανο, ένα φαρμακείο στο ψυγείο μας: Ιδιότητες – Ενδείξεις

Το λάχανο χρησιμοποιείται ως φάρμακο και ως θεραπευτική τροφή ωμό ή βρασμένο (το ζουμί του) σε πολλές αρρώστιες.

Οι πιο γνωστές πρακτικές συνταγές είναι:

Ακόμη το λάχανο χρησιμοποιείται:

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ