Η διατροφολόγος Liudmila Mikitiuk εξήγησε ότι η κατανάλωση ενός αχλαδιού την ημέρα μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την πέψη και τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και να βελτιώσει τη λειτουργία του οργανισμού.
«Η φλούδα του αχλαδιού είναι ιδιαίτερα χρήσιμη: περιέχει φλαβονοειδή, που είναι ευεργετικά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αφού μειώνουν την ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων και κάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο ελαστικά», εξήγησε η διατροφολόγος.
Τα οφέλη του αχλαδιού στην υγεία
Σύμφωνα με την Mikitiuk, αυτό το φρούτο περιέχει έως και το 20% της ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών που απαιτεί ο οργανισμός, αυτό του δίνει ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να δεσμεύει λιπαρά οξέα, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.
«Μαζί με τη διουρητική δράση των αχλαδιών, λόγω της αφθονίας της αρβουτίνης καλίου, βοηθά στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων», σημείωσε.
Σύμφωνα με τη βάση διατροφικών δεδομένων (Food Data Central) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας:
Ένα μέτριο αχλάδι (178 γραμμάρια) παρέχει
- Νερό: 150 γραμμάρια
- Θερμίδες: 101
- Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια (εκ των οποίων τα 17 γρ. είναι σάκχαρα και τα 5,5 γρ. φυτικές ίνες)
- Χαλκός: το 16% της ΣΗΔ
- Βιταμίνη C: το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
- Βιταμίνη Κ: το 6% της ΣΗΔ
- Κάλιο: Το 4% της ΣΗΔ
Η ειδικός προειδοποίησε ότι αυτό το φρούτο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς περιέχει πολλές αδιάλυτες φυτικές ίνες, διαφορετικά θα αυξήσει τον κίνδυνο διάρροιας, υπενθύμισε επίσης ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη και πεπτικό έλκος δεν πρέπει να καταναλώνουν αυτό το φρούτο.
Το «δώρο των θεών» με τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία
Η πιο συνηθισμένη ποικιλία αχλαδιών που συναντά κανείς στην Ελλάδα είναι τα κρυστάλλια, με κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα, ενώ οι αρωματικές κοντούλες και τα μεγαλύτερα βουτυράτα είναι άλλες ποικιλίες που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.
Ο Όμηρος ανέφερε τα αχλάδια ως «δώρο των θεών» και μαθαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία σας, σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί του.
Αχλάδια: Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε κάλιο, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από το σώμα και συνηθίζετε να τρώτε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, εξασφαλίστε την ισορροπία νατρίου-καλίου στον οργανισμό σας, με τη βοήθεια των αχλαδιών.
Αχλάδια: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Το πορτοκάλι δεν είναι η μοναδική πηγή βιταμίνης C. Ένα αχλάδι περιέχει περίπου 8 mg βιταμίνης C (περίπου το 11% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης), τονώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Αχλάδια: Ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας
Πλούσια σε φρουκτόζη, τα αχλάδια σάς προσφέρουν όλη την ενέργεια που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί, λοιπόν, να επιλέξετε μια επεξεργασμένη μπάρα δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προτιμήστε ένα αχλάδι για ενέργεια με διάρκεια.
Αχλάδια: Προστατεύουν τα οστά
Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία γερών οστών και την αποφυγή της οστεοπόρωσης. Προκειμένου ο οργανισμός σας να διατηρήσει το ασβέστιο, χρειάζεται το βόριο. Τα αχλάδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βόριο και έτσι επιτρέπουν στο σώμα σας να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο, ενισχύοντας την οστική σας υγεία.
Αχλάδια: Θεραπεύουν το hangover
Τρώγοντας ένα αχλάδι προτού βγείτε για ποτό μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα αλκοόλ που θα συγκεντρωθεί στο αίμα σας, σύμφωνα με έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από αυστραλιανό ερευνητικό ινστιτούτο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει χάρη στα βασικά ένζυμα που περιέχουν τα αχλάδια, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μεταβολίζουν την αλκοόλη.
Αχλάδια: Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα
Τα αχλάδια είναι ένα από τα πιο πλούσια φρούτα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και ανακουφίζοντάς σας από τη δυσκοιλιότητα. Για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, φροντίστε να τρώτε ένα αχλάδι την ημέρα ή να πίνετε ένα ποτήρι από το χυμό του.