Πολλοί χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο το χαρτί υγείας και κινδυνεύουν από λοιμώξεις. Δείτε τι λένε οι ειδικοί για το πώς πρέπει να σκουπιζόμαστε στην τουαλέτα.
Εδώ και πολλά χρόνια οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να χρησιμοποιήσετε το χαρτί υγείας, ώστε να αποφύγετε τις λοιμώξεις και τα μικρόβια.
Γιαπωνέζοι επιστήμονες, μάλιστα, αναφέρουν πως είναι καλύτερα να αποφύγετε την χρήση του χαρτιού εντελώς. Αντίθετα προτείνουν να χρησιμοποιείτε μπιντέ αντί για χαρτί, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις λοιμώξεις σημαντικά.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Water & Health, αναφέρει πως αυτοί που χρησιμοποιούσαν μπιντέ αντί για χαρτί είχαν τουλάχιστον 10 φορές λιγότερα επιβλαβή βακτήρια στα χέρια τους. Αναφέρει ακόμα, πως λόγω της χρήσης του χαρτιού οι Αμερικάνοι είναι επιρρεπείς στο μικρόβιο Clostridium difficile, ένα βακτήριο που κυρίως προσβάλει τους ενήλικες και προκαλεί από κολίτιδα έως και διάρροια και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Ο γιατρός Evan Goldstein αναφέρει στην Daily Mail πως όσον αφορά τις λοιμώξεις η χρήση του μπιντέ είναι καλύτερη σε σχέση με το χαρτί υγείας. Ενώ άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως δεν φταίει το χαρτί για τις λοιμώξεις αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε.
Το λάθος χαρτί υγείας αλλά και ο λάθος τρόπος που σκουπίζεστε μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας, όπως αιμορροΐδες ή ακόμα και λοιμώξεις.
Ποιο είδος χαρτιού πρέπει να χρησιμοποιούμε
Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μονόφυλλο χαρτί υγείας είναι πιο τραχύ προς το δέρμα. Και μπορεί να προκαλέσει ανοιχτές πληγές που μπορούν να οδηγήσουν σε λοίμωξη.
Η γαστρεντερολόγος Trisha Pasricha από το Γενικό νοσοκομείο της Βοστώνης, αναφέρει στην Daily Mail, πως με το μονόφυλλο χαρτί υγείας σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο χαρτί. Προκαλώντας έτσι περισσότερους ερεθισμούς στο δέρμα ή ακόμα και έντονο κνησμό, γνωστό και ως πρωκτικός κνησμός.
Ο πρωκτικός κνησμός προκαλείται από υπερβολικό ή ανεπαρκή καθαρισμό. Ενώ ακόμα και από συχνή εφίδρωση και εφύγρανση που συνήθως προκαλείται από έντονη καθιστική εργασία, σύμφωνα με το Proctology center.
Μία έρευνα από τον Καναδά, που αφορούσε μία γυναίκα με έντονο κνησμό στο αιδοίο της για τέσσερα χρόνια, δυσκολεύοντας την ακόμα και στο περπάτημα. Όταν ήρθε στην Ευρώπη και χρησιμοποίησε χαρτί χωρίς χλωρίνη, τα συμπτώματα της υποχώρησαν.
Πως πρέπει να σκουπιζόμαστε στην τουαλέτα
Οι ειδικοί, λοιπόν προτείνουν, ένα δυνατό, απορροφητικό, αλλά και μαλακό χαρτί υγείας. Ενώ επίσης αναφέρουν πως ο τρόπος που σκουπίζεστε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τις λοιμώξεις. Καθώς το σκούπισμα μπορεί να γίνει πολύ σκληρό για το δέρμα και να προκαλέσει ερεθισμούς, μέχρι και αιμορροΐδες.
Ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Harvard, αναφέρουν ακόμα πως αν και η περιοχή του πρωκτού πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα, είναι σημαντικό να καθαρίζεται απαλά. Το πιο επιθετικό καθάρισμα μπορεί να προκαλέσει πρωκτικό κνησμό.
Για τις γυναίκες επίσης είναι πολύ σημαντικό να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω. Καθώς τα βακτήρια με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να εισχωρήσουν στην ουρήθρα. Και έτσι φροντίζετε για την αποφυγή κάποιας ουρολοίμωξης, όπως ανάφερε και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας.
Πώς τελικά φτιάχνονται το χαρτί υγείας, το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες
Ο Γιώργος Βαγιάτας αναζητά τον «δρόμο» του χαρτιού.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Προκαλούν παρενέργειες, βλάπτουν την υγεία: Τα 5 πιο επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής
Φιάσκο με τα χάρτινα καλαμάκια: «Και μολύνουν το περιβάλλον και είναι βλαβερά για την υγεία»