Πολλές οι προειδοποιήσεις για τη γρίπη το τελευταίο διάστημα και πολλοί είναι αυτοί, οι οποίοι αναρωτιούνται τι θα γίνει τελικά φέτος και αν τα κρούσματα θα αυξηθούν πολύ και μαζί τους και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος η γρίπη ξεκίνησε πολύ νωρίτερα – ήδη από το καλοκαίρι εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Οι επισκέψεις στα ιατρεία των παθολόγων σημειώνουν μικρή αύξηση ανά εβδομάδα, με ασθενείς, οι οποίοι έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Προσέρχονται, δηλαδή στον γιατρό και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με δέκατα ή με πυρετό πάνω από 37, με βήχα, με πονόλαιμο και με καταρροή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την 43η εβδομάδα του 2022 (δηλαδή το χρονικό διάστημα από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου) το ποσοστό των επισκέψεων ξεπέρασε το 4%. Είναι σαφώς υψηλότερο από τα έτη 2018 έως 2020 (ήταν 1%), και λίγο πιο χαμηλό από το αντίστοιχο των ετών 2014 και 2015.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε πρόσφατη έκθεσή του, ανέφερε ότι στην Ευρώπη το ποσοστό των θετικών δειγμάτων σε ιούς της γρίπης ανήλθε στο 8% την ίδια εβδομάδα (από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου), έναντι του 7% την προηγούμενη. Βέβαια συνήθως τέτοια εποχή το ποσοστό είναι λίγο ψηλότερο και φθάνει στο 10%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης έχει αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με τους αναπνευστικούς ιούς σε χιλιάδες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανίχνευση των ιών, τη θεραπεία τους και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 4.300 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στα νοσοκομεία την εβδομάδα, που έληξε στις 29 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη σε μια δεκαετία και σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Γαρυφαλλιά Πουλάκου επεσήμανε σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM ότι είναι πιθανό να δούμε και νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Είπε, μάλιστα, ότι ανησυχεί για ένα καινούργιο στέλεχος της γρίπης, που θα βρει τον πληθυσμό αρκετά ευάλωτο και θα προκαλέσει ένα σημαντικό φορτίο.
Πράγματι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί, κάθε άλλο. Η εμπειρία με τις συνεχείς μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι. Εξάλλου και η γρίπη δεν εμφανίζεται κάθε χρόνο με τα ίδια στελέχη. Εξ’ ού και το εκάστοτε εμβόλιο, που παρασκευάζεται κάθε χρόνο, έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.
Παρόλα αυτά οι επιστήμονες συνιστούν να το κάνουμε, καθώς αποτελεί το βασικό μέτρο πρόληψης ενάντια στη νόσο. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί σοβαρή νόσηση και ενίοτε και θάνατο.
Υπάρχει βέβαια και το εμβόλιο κατά της γρίπης που αφορά τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε ανθρώπους που καπνίζουν φανατικά και αυτό μπορεί να τους το γυρίσει σε πνευμονία.