Καρδιακή προσβολή: Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου. Το συγκεκριμένο στοιχείο ισχύει τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, σχετίζεται με σοβαρές αρρυθμίες πάνω σε έδαφος οξέος ή παλαιού εμφράγματος μυοκαρδίου.
Καρδιακή προσβολή – Έμφραγμα: Συμπτώματα
- Πόνος στο στήθος ή προκάρδια δυσφορία. Αυτό μπορεί να είναι μια δυσβάσταχτη πίεση, βάρος, στενοχώρια που μπορεί να είναι ήπια ή πολύ έντονη. Διαρκεί λίγα λεπτά ή φεύγει και ξανάρχεται.
- Μπορεί να είναι δυσφορία – μούδιασμα σε ένα ή στα δύο χέρια, στην πλάτη, τον αυχένα, τα σαγόνια ή στο πάνω τμήμα του στομάχου.
- Δυσκολία στην αναπνοή με την έναρξη του πόνου ή πριν την έναρξη του πόνου.
- Ναυτία, έμετος, σκοτοδίνη, κρύος ιδρώτας.
- Πιο σπάνια – άτυπα συμπτώματα μπορεί να είναι ανησυχία, αδυναμία, ατονία.
Καρδιακή προσβολή – Έμφραγμα: Αντιμετώπιση και πρώτες βοήθειες
- Καλούμε ασθενοφόρο και λέμε ότι υποψιαζόμαστε καρδιακή προσβολή. Αν ο πάσχον ζητήσει τον γιατρό του, καλούμε και το ασθενοφόρο και τον γιατρό του.
- Αν δεν υπάρχει τηλέφωνο, μεταφέρετε επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο.
- Βάζουμε τον πάσχοντα να καθίσει άνετα. Η ημικλινής στάση με το κεφάλι και τους ώμους υποστηριζόμενα και τα πόδια λυγισμένα είναι συνήθως η καλύτερη
- Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, του δίνουμε τα γνωστά υπογλώσσια χαπάκια που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που ήδη πάσχουν από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.
- Αν δεν υπάρχουν, ένα χεράκι βοηθείας δίνει η κοινή ασπιρίνη, η οποία έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Του δίνουμε ασπιρίνη και του λέμε να την μασήσει αργά, τοποθετώντας την κάτω από τη γλώσσα, ώστε να απορροφηθεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Προσοχή, όμως, η ασπιρίνη μπορεί να είναι σωτήρια, μόνο για όσους δεν αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, δεν είναι αλλεργικοί σε αυτήν ή δεν έχουν άλλες παθήσεις, στις οποίες απαγορεύεται η χρήση της.
- Διατηρείστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. Αν σταματήσει να αναπνέει, εφαρμόστε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Αν δεν έχει σφυγμό εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις
- Τοποθετείστε τον ασθενή σε καθιστική ή ημικαθιστή θέση.
- Κρατήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντας τον με μια κουβέρτα ή παλτό.
- Μην δίνετε φαγητό ή ποτό.
Καρδιακή προσβολή – Έμφραγμα: Τι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή
Σε καμία περίπτωση, ο ασθενής δεν θα πρέπει να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάνηψης βήχοντας, διότι μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για την υγεία, αναφέρει το American Heart Association. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν εγκρίνει την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, με τον βήχα που έχει πάρει ευρεία δημοσιότητα στο διαδίκτυο!