«Συναγερμός» στη Γαλλία: Ανακλήθηκε έτοιμη πίτσα – Εντόπισαν θανατηφόρο μικρόβιο

Γαλλία: Ανακλήθηκε έτοιμη πίτσα από τα καταστήματα επειδή βρέθηκε ποσότητα ενός πολύ επικίνδυνου μικροβίου μέσα της
συναγερμός-στη-γαλλία-ανακλήθηκε-έ-216710

Άσχημη εξέλιξη είχε στην Γαλλία ο εντοπισμός ενός πολύ σπάνιου και επικίνδυνου μικροβίου στο εσωτερικό μιας παρτίδας με κατεψυγμένες πίτσες.

Συναγερμός σήμανε στις Γαλλικές Αρχές με τον εντοπισμό στα ράφια γνωστών καταστημάτων έτοιμης πίτσας στην οποία ανιχνεύτηκε το μικρόβιο της λιστέρια και για αυτό διατάχθηκε η ανάκληση των επίμαχων προϊόντων.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση ανάκλησης οι εν λόγω πίτσες περιέχουν καπνιστό σολομό και σε μια παρτίδα εξ αυτών ανιχνεύθηκε καπνιστός σολομός επιμολυσμένος με λιστέρια γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ανάκληση της παρτίδας που πωλήθηκε από τις 14 έως και τις 19 Αυγούστου.

Λιστέρια: Τι είναι, οι κίνδυνοι και πώς θα την αποφύγετε

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο βακτήριο που μολύνει ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφίμων όπως η πίτσα. Συχνότερα εντοπίζεται στα μαλακά τυριά, στο ωμό κοτόπουλο, τα ωμά θαλασσινά και τον καπνιστό σολομό όπως και σε παγωτά και συσκευασμένα λαχανικά.

Οι έγκυες , οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο. Η λιστερίωση ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και μερικές φορές διάρροια. Ο χρόνος από την είσοδο του βακτηρίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων κυμαίνεται από 8 έως 90 ημέρες. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.

«Η Λιστέρια είναι παντού»

Η τραγική λίστα θανάτων από λιστέρια άρχισε να γράφεται πολλές δεκαετίες πριν.

Ανάκληση τροφίμων όπως το κατσικίσιο γάλα, η πίτσα, το μπρόκολο, τα αλλαντικά, οι γαρίδες, τα κρεμμύδια, το ανθότυρο καθώς και τα έτοιμα γεύματα, είναι μόνο κάποια από τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί λόγω ξεσπάσματος λιστέριας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή τροφιμογενής λοίμωξη που προκαλείται από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes. Επιφέρει σοβαρά συμπτώματα σε ευπαθή πληθυσμό, σε νεογνά και μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κατά την κύηση, ακόμη και θάνατο.

Τον περασμένο Ιούνιο σημειώθηκαν 5 νεκροί σε Καναδά και Δανία εκ των οποίων στον πρώτο, τα αίτια αποδόθηκαν στα γεύματα οίκου ευγηρίας ενώ στη δεύτερη παρέμειναν αδιευκρίνιστα. Τον ίδιο μήνα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία από μολυσμένα καπνιστά ψάρια. Λίγες μέρες αργότερα μεταξύ άλλων, ένα ακόμη περιστατικό θανάτου και μιας αποβολής σημειώθηκε στην Ιταλία λόγω μολυσμένου παγωτού. Κατά το τέλος του περασμένου Ιουλίου ένας ακόμη θάνατος προκλήθηκε στη Δανία από μολυσμένο εισαγόμενο ζαμπόν. Ένα μήνα αργότερα δυο ακόμη νεκροί στην Ιταλία από μολυσμένο με λιστέρια, τυρί και ο κατάλογος δεν τελειώνει καθώς η λιστέρια εξελίσσεται σε ένα θανάσιμο εχθρό για τη βιομηχανία τροφίμων

Ο επίσημος κατάλογος σύμφωνα με την Claire B. Panosian Dunavan MD, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες που μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής το 2008, ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το περιστατικό προήλθε από τεμαχισμένο λάχανο το οποίο ήρθε σε επαφή με κοπριά προβάτων που φέρεται να ήταν η εστία μόλυνσης, και στοίχισε τη ζωή σε 18 Καναδούς. Ήταν το πρώτο ξέσπασμα που απέδειξε πως η μόλυνση μεταδόθηκε μέσω της τροφής. Τις επόμενες δεκαετίες η λιστερίωση συνδέθηκε με σηψαιμία και μηνιγγίτιδα κυρίως από μη παστεριωμένα προϊόντα. Το χειρότερο ξέσπασμα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ήταν το 2011 που μεταδόθηκε μόλυνση από πεπόνια και στοίχισε τη ζωή σε 33 ανθρώπους.

Κάνοντας αναδρομή στο 1920, το βακτήριο απομονώθηκε για πρώτη φορά από έναν βακτηριολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αφού σκότωσε έξι από τα εργαστηριακά κουνέλια του. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας διάσημος Άγγλος γιατρός μετονόμασε το βακτήριο για να τιμήσει τον Joseph Listeropens, διάσημο χειρουργό του 19ου αιώνα που υπερασπίστηκε τη χειρουργική υγιεινή. Αργότερα η λιστέρια εμφανίστηκε σε σημεία προσβάσιμα από τον άνθρωπο, ενώ παρατηρήθηκε η ανάπτυξη του στο κρύο, πράγμα που αποδεικνύει γιατί η Listeria μπορεί ακόμα να πολλαπλασιαστεί, αν και αργά, εντός ψυγείου.

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 50’, παρατηρήθηκε ανάπτυξη του βακτηρίου, από αυτοψία οργάνων υποσιτισμένων βρεφών στη Γερμανία. Έκτοτε αποδείχθηκε η επίδραση της μόλυνσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και ευπαθείς πληθυσμούς. Έως τότε, η λιστέρια είχε στοιχίσει τη ζωή σε 20 ενήλικες κυρίως ισπανόφονους και σε 30 νεογνά.

Σήμερα, η μελέτη των τροφιμογενών λοιμώξεων δείχνει επίσης πώς νέες τεχνικές, όπως η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος, μπορούν να “σπάσουν” άπιαστες εστίες όπως η μακροχρόνια έκθεση στη λιστέρια από το παγωτό Blue Bell.

Η Dunavan αφήνει ένα μήνυμα για τους επαγγελματίες υγείας: “Μην περιμένετε να εξαφανιστεί σύντομα η Listeria. Χάρη στη συγγένειά του με τα σύγχρονα, ψυγεία και τα κρύα περιβάλλοντα, θα αποτελεί πάντα απειλή. Η ενημέρωση για τα παλιά και τα νέα μέσα μετάδοσης της Listeria μέσω μιας υπηρεσίας όπως το Food Safety, είναι ένας τρόπος για να παραμείνετε ενημερωμένοι. Η απλή αναφορά τροφιμογενών λοιμώξεων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου ή η παραπομπή τους σε έναν ιστότοπο του CDC, είναι ένας άλλος τρόπος για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της ασφαλέστερης διατροφής”.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

«Καλύτερα να ρίχνει κανείς τα χαρτιά, να κοιτάζει το φλιτζάνι ή να διαβάζει το ωροσκόπιο, παρά να πιστεύει στα Μερομήνια»

Μαρία Πρωτόπαππα: «Δεν βάφομαι, φοράω ότι να’ ναι, είμαι 53 δεν με απασχολεί καθόλου η εξωτερική μου εικόνα»

Γαμπρός για 4η φορά o Ατζούν Ιλιτζαλί: Η πρώτη εικόνα από τον γάμο με την 25χρονη σύντροφό του

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ