ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Προσοχή σε αυτό το φαγητό: Προκαλεί καρκίνο στο συκώτι με μια μπουκιά

Γεωργία Κεφάλα
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 53δ.

Αν έχετε σκοπό να δοκιμάσετε την Ταϊλανδέζικη κουζίνα η οποία είναι πεντανόστιμη, τότε πρέπει να έχετε το νου σας να μην δοκιμάσετε ένα φαγητό που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Είναι τόσο κακό για εσάς που ακόμη και μια μόνο μπουκιά από αυτό το πιάτο θα μπορούσε να σας προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Και το καρκινογόνο αυτό φαγητό πιστεύεται μάλιστα πως ευθύνεται για το θάνατο 20.000 ανθρώπων στην Ταϊλάνδη ετησίως.

Αυτό το φαγητό για καλή σας τύχη δεν υπάρχει σε μαγαζιά που σερβίρουν Ταϊλανδέζικη κουζίνα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε μια συγκεκριμένη επαρχία της Ταϊλάνδης. Λόγος γίνεται για την επαρχία Khon Kaen, ενώ καταναλώνεται ακόμη περισσότερο στην περιοχή Isaan, μια από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας.

Γνωστό ως koi pla, αυτό το πιάτο από κιμά ωμού ψαριού αλεσμένο με βότανα, μπαχαρικά και χυμό λεμονιού και τρώγεται από πολλούς Ταϊλανδούς καθημερινά.

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι το ωμό ψάρι που προκαλεί στους ανθρώπους θανατηφόρο καρκίνο του ήπατος, ωστόσο άλλος είναι ο λόγος.

Στην πραγματικότητα, είναι οι παρασιτικοί πλατυσκώληκες – ή αλλίως ζωντανά ακάρεα – που ζουν μέσα στα ψάρια.

Τα παράσιτα είναι ενδημικά στα ψάρια του γλυκού νερού στην περιοχή του Mekong, και πιστεύεται ότι το Isaan έχει την υψηλότερη καταγεγραμμένη περίπτωση χολαγγειοκαρκινώματος, ή καρκίνου των χοληφόρων οδών, στον κόσμο, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης του ωμού ιχθυάλευρου.

Καρκίνος: Η προειδοποιήση γιατρού για αυτό το φαγητό

Ο Δρ Narong Khuntikeo, από την Ταϊλάνδη, εργάζεται καθημερινά για την καταπολέμηση του επικίνδυνου αυτού πιάτου μετά τον τραγικό θάνατο και των δύο γονέων του από καρκίνο του ήπατος μετά την κατανάλωσή της.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα στην περιοχή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο χειρουργός ήπατος.

Συνέχισε: «Αλλά κανείς δεν το γνωρίζει αυτό, επειδή πεθαίνουν αθόρυβα, όπως τα φύλλα που πέφτουν από ένα δέντρο».

Η ασθένεια του «σιωπηλού δολοφόνου» έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, εάν δεν αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

Ο Δρ Khuntikeo, μαζί με επιστήμονες, γιατρούς και ανθρωπολόγους, έχουν περάσει χρόνια εξετάζοντας κατοίκους από την περιοχή Isaan για το παράσιτο.

Χρησιμοποιώντας μηχανήματα υπερήχων και κιτ εξέτασης ούρων, ο γιατρός διαπίστωσε ότι το 80% των κατοίκων ορισμένων κοινοτήτων είχε καταναλώσει το θανατηφόρο παράσιτο.

Ενώ προσπαθεί να διαδώσει πληροφορίες και προειδοποιήσεις σχετικά με το πιάτο koi pla – παράλληλα με τους τοπικούς αξιωματούχους υγείας έχουν εισαγάγει ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών που αποσκοπεί στη διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους των ωμών τροφίμων – ο Δρ Khuntikeo δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τους γηραιότερους ανθρώπους.

Συνήθως μου λένε: «Ε και; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεθάνεις», δήλωσε ο επαγγελματίας υγείας.

«Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την απάντηση» τόνισε.

Αυτοί που αντιστέκονται στην αλλαγή παρά τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα των ψαριών – ο καλύτερος τρόπος για να σκοτωθεί το παράσιτο – καταστρέφει εντελώς τη γεύση.
*Με πληροφορίες από τον Guardian

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ