ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Ozempic: Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους διαβητικούς τύπου 1;

Νίκος Αντωνόπουλος
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 5λ. 13δ.

Τι λέει η νέα έρευνα των επιστημόνων για το Ozempic;

Σύμφωνα με μία νέα, μικρή έρευνα στις ΗΠΑ, το Ozempic θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση εγχύσεων ινσουλίνης για κάποιους διαβητικούς ασθενείς.

Συγκεκριμένα, η χορηγηση μικρών δόσεων από σεμαγλουτίδη στους ασθενείς που μόλις διαγιγνώσκονται με διαβητη τύπου 1 θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για εγχύσεις ινσουλίνης μέσα σε μερικούς μήνες.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια του φαρμάκου όλοι οι συμμετέχοντες ασθενείς απηλλάγησαν από την γευματική (ταχεία) ινσουλίνη. Το 70% απηλλάγη και από την βασική ινσουλίνη.

Ωστόσο το εύρημα αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε πολύ μεγαλύτερες μελέτες, για να θεωρηθεί οριστικό. Δεν έχει επίσης καθοριστεί ακόμα πόσο καιρό διαρκεί αυτή η βελτίωση.

Η σεμαγλουτίδη διατίθεται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy. Είναι γνωστή ως ένα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα που προκαλούν και σημαντική απώλεια βάρους.

«Τα ευρήματά μας είναι τόσο σημαντικά για τους νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη, ώστε έχουμε εστιάσει αποκλειστικά στην εκπόνηση μεγαλύτερης και πιο παρατεταμένης μελέτης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Paresh Dandona, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.
Πως διεξήχθη η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 10 ασθενείς, τους οποίους παρακολούθησαν από το 2020 έως το 2022.

Όλοι τους είχαν διαγνωσθεί με τύπου 1 διαβήτη τρεις έως έξι μήνες πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη. Η μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους (HbA1c) κατά τη διάγνωση ήταν 11,7%.

Η ουσία αυτή δείχνει τη διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Οι φυσιολογικές τιμές είναι κάτω από 5,7%. Ο στόχος στους διαβητικούς ασθενείς είναι να την διατηρούν από 7% και κάτω.

Οι γιατροί άρχισαν να τους χορηγούν μικρή δόση από τη σεμαγλουτίδη σε συνδυασμό με:

Την ινσουλίνη που έπαιρναν πριν από κάθε γεύμα (γευματική ή ταχεία ινσουλίνη) και
Με την ινσουλίνη που χρειάζονταν για την υπόλοιπη ημέρα (βασική ινσουλίνη)

Καθώς περνούσε ο καιρός, αύξαναν την σεμαγλουτίδη και μείωναν την γευματική ινσουλίνη, για να αποτρέψουν τυχόν υπογλυκαιμίες.
Τα αποτελέσματα

«Μέσα σε τρεις μήνες κατορθώσαμε να εξαλείψουμε την ανάγκη για γευματική ινσουλίνη σε όλους τους ασθενείς», είπε ο Dr. Dandona. «Εντός έξι μηνών, εξ άλλου, οι 7 από τους 10 συμμετέχοντες είχαν διακόψει και την βασική ινσουλίνη. Οι βελτιώσεις αυτές διατηρήθηκαν έως το τέλος της μελέτης μας, στους 12 μήνες από την έναρξή της».

Στο μεσοδιάστημα, με τη σεμαγλουτίδη η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη των ασθενών μειώθηκε:

Στο 5,9% κατά μέσον όρο στους 6 μήνες
Στο 5,7% κατά μέσον όρο στους 12 μήνες

Όπως εξηγεί ο Dr. Dandona, εδώ και μία δεκαετία η ερευνητική ομάδα του εξετάζει αν και πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα φάρμακα για τον τύπου 2 διαβήτη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Οι διαβητικοί τύπου 1 χρειάζονται καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης για να διατηρούν υπό έλεγχο τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα τους. Και αυτό διότι το πάγκρεάς τους σταματά τελικά να παράγει την ορμόνη (την ινσουλίνη).

Ωστόσο «έχουμε ανακαλύψει ότι σημαντικό ποσοστό πασχόντων από τύπου 1 διαβήτη διατηρούν αποθέματα ινσουλίνης στα β-κύτταρα του παγκρέατός τους», είπε ο καθηγητής. «Τα αποθέματα αυτά είναι ιδιαιτέρως αυξημένα την εποχή της διάγνωσης. Πολλοί ασθενείς διατηρούν το 50% της λειτουργίας του παγκρέατός τους. Αναρωτηθήκαμε εάν η σεμαγλουτίδη, που δρα διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα, θα μπορούσε να αντικαταστήσει έστω τη γευματική ινσουλίνη».

Η μελέτη όμως έδειξε ότι μπορούσε να μειωθεί ή να διακοπεί και η χορήγηση βασικής ινσουλίνης. Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, θα αποτελέσουν ενδεχομένως σημαντικό βήμα προόδου στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1, κατέληξε ο Dr. Dandona.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Χρόνια Φλεγμονή: Η καλύτερη τροφή για την καταπολέμηση της, σύμφωνα με διατροφολόγο

Οι καρδιολόγοι μίλησαν: Τα πέντε τρόφιμα που θα ήθελαν να σταματήσουμε να τρώμε και οι επιλογές αντικατάστασης τους

Οι επιστήμονες μίλησαν: Αυτή είναι η βιταμίνη «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ