Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν: Πώς να σώσετε ένα παιδί αν “κάτσει” κάτι στον λαιμό του

όλοι-πρέπει-να-το-γνωρίζουν-πώς-να-σώσε-178487

Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά που ακούμε πως ένα παιδί κινδύνεψε με πνιγμονή από τροφή ή ξένο σώμα. Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους είτε παιχνίδια είτε αντικείμενα που βρίσκουν στο σπίτι. Το ίδιο ισχυεί και με τροφές που δεν είναι κομμένες για την ηλικία του παιδιού για αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού.

Πρώτες βοήθειες για την πνιγμόνη στα παιδιά

Το παιδί τη στιγμή του πνιγμού μπορεί να βήχει αλλά και να μην βήχει, εξηγεί η ειδικός, καθώς εξαρτάται από το σημείο που έχει σταθεί η τροφή ή το αντιοκείμενο. Σε παιδιά άνω του ενός έτους, ο γονιός πρέπει να σκύψει και να έρθει στο ίδιο ύψος με το παιδί, το γέρνουμε μπροστά στηρίζοντας με την παλάμη μας το στήθος και πραγματοποιούμε με το άλλο χέρι πέντε πλήξεις ανάμεσα στις ωμοπλάτες, ελέγχοντας ταυτόζρονα να δούμε αν βγήκε το ξένο σώμα.

Αν δεν βγει το ξένο σώμα, τότε κάνουμε το χέρι μας μια γροθιά και το τοποθετούμε λίγο πάνω από τον αφαλό του παιδιού. Με το χέρι δίνουμε κοιλιακές ωθήσεις προς τα μέσα και πάνω.

Οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες σε παιδιά και βρέφη

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ