Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κίνδυνους που ελοχεύουν από την κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού.
Έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν σημαντικές απειλές τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση
Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως 1 εκατ. μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού πωλούνται κάθε λεπτό σε όλο τον κόσμο. Ένας ανησυχητικός αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, προειδοποιούν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας σε ένα νέο σχόλιο που δημοσιεύεται στο BMJ Global Health.
Ενώ περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βασίζονται στο εμφιαλωμένο νερό λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, για την πλειοψηφία, η χρήση του είναι θέμα ευκολίας, σύμφωνα με ερευνητές από την Weill Cornell Medicine στο Κατάρ. Αυτή η τάση έχει τροφοδοτηθεί από εκστρατείες μάρκετινγκ που προωθούν το εμφιαλωμένο νερό ως ασφαλέστερο και πιο υγιεινό από το νερό της βρύσης, ισχυρισμοί ερευνητές λένε πως είναι παραπλανητικοί.
Πράγματι, έως και τα δύο τρίτα του εμφιαλωμένου νερού στις ΗΠΑ είναι απλώς επανασυσκευασμένο νερό βρύσης, σημείωσαν οι συγγραφείς, και πρόσφατες μελέτες έχουν βρει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο εμφιαλωμένο νερό στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο σύμφωνα με το Newsweek.
«Η ευρεία χρήση του εμφιαλωμένου νερού συμβάλλει σημαντικά στη ρύπανση· εκθέτει τους ανθρώπους σε δυνητικά επιβλαβείς ρύπους και συμβάλλει επίσης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Amit Abraham στο Newsweek.
Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες από πλαστικά μπουκάλια, όπως η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις, μπορούν να διαρρεύσουν στο νερό, είπαν οι ερευνητές, ειδικά όταν τα μπουκάλια εκτίθενται στο φως του ήλιου ή σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένες περιόδους. Μελέτες έχουν βρει μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών, σε έως και 78 τοις εκατό των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού.
Προβλήματα υγείας από τη χρήση μικροπλαστικών
Η μόλυνση από μικροπλαστικά έχει συσχετιστεί με μια σειρά από ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του οξειδωτικού στρες, της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και των αλλαγών στα επίπεδα λίπους στο αίμα. Η έκθεση στο BPA, μια χημική ουσία που βρίσκεται συνήθως στα πλαστικά, έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
«Ενώ υπάρχουν βραχυπρόθεσμα όρια ασφαλείας, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ρύπων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες», έγραψαν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι τα μικροπλαστικά μπορούν επίσης να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού.
Εκτός από τους κινδύνους για την υγεία, το περιβαλλοντικό κόστος του εμφιαλωμένου νερού είναι τεράστιο. Τα πλαστικά μπουκάλια αντιπροσωπεύουν το 12 τοις εκατό της ρύπανσης από πλαστικό των ωκεανών, καθιστώντας τα το δεύτερο πιο κοινό πλαστικό απόβλητο που βρίσκεται στη θάλασσα.
Μόνο το 9 τοις εκατό αυτών των φιαλών ανακυκλώνονται, με τα περισσότερα να καταλήγουν σε χωματερές, αποτεφρωτήρες ή να αποστέλλονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, εγείροντας ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων παγκοσμίως και την κοινωνική δικαιοσύνη.
«Τείνει να είναι κοινότητες με χαμηλότερο εισόδημα που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης και γενικά, η κατανάλωση αυτών των πλαστικών μπουκαλιών νερού προέρχεται από πιο εύπορα τμήματα της κοινωνίας», είπε ο Abraham. «Έτσι συχνά οι άνθρωποι που συμβάλλουν στο πρόβλημα δεν υποφέρουν απαραίτητα περισσότερο από τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος».
Ακόμη και η διαδικασία κατασκευής των φιαλών είναι επιζήμια, καθώς η εξόρυξη και η κατασκευή πρώτων υλών συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το ίδιο το νερό χρειάζεται επίσης – μεταξύ 17 και 35 λίτρων για κάθε μπουκάλι.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ώρες αγωνίας για τη Μαρινέλλα: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της – Τι λένε οι γιατροί
Καιρός – Κολυδάς: Βροχές και καταιγίδες σε 5 περιοχές – Πότε και πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα
Νατάσα Θεοδωρίδου: «Μετά το διαζύγιό μου δεν έχει μπει ποτέ άνδρας στο σπίτι με τις κόρες μου»