Τι συμβαίνει τελικά με την ποσότητα του υδράργυρου στις κονσέρβες τόνου; Η έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch, που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 148 κουτιών κονσέρβας τόνου, εντοπίστηκαν -στο 100%- ποσότητες υδραργύρου. Η περιεκτικότητα του χημικού στοιχείου, σε πάνω από τις μισές κονσέρβες που εξετάστηκαν, υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών.
Ο υδράργυρος, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών. Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.
Τι λένε οι ΜΚΟ
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα». Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.
Στον απόηχο αυτών των ανακαλύψεων, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση, καθησυχάζοντας του Έλληνες καταναλωτές. Όπως εξήγησε, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.
Ενημέρωσε, επίσης, πως κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα.
Η έκθεση του ΠΟΥ
Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.
Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο υδράργυρος υπάρχει σε διάφορες μορφές και, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, μπορεί κανείς να εκτεθεί σε αυτόν μέσω των τροφίμων, κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων ψαριών και οστρακοειδών.
Οι επιπτώσεις, όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επηρεάζουν το νευρικό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τους πνεύμονες, τα νεφρά, το δέρμα και τα μάτια.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Φαίη Ξυλά: «Είμαι άθρησκη αλλά όχι άθεη, δεν ταυτίζομαι με κάποια θρησκεία»
Η Ισλανδία δείχνει τον δρόμο: Πως η τετραήμερη εβδομάδα «εκτόξευσε» την οικονομία της
Φλώρινα: «Ζητώ συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μου» λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου