Είναι πανεύκολα στο μαγείρεμα, δεν θέλουν μούλιασμα και εξίσου νόστιμα με τα κλασικά φασόλια. Αυτά τα ξεχασμένα όσπρια δεν προκάλουν τόσο φούσκωμα όσο τα υπόλοιπα όσπρια και ρίχνουν την χοληστερόλη. Έσεις ξέρετε γιατί τα μαυρομάτικα φασόλια δεν μας φουσκώνουν όσο και τα υπόλοιπα φασόλια;
Αυτό τουλάχιστον ήταν το συμπέρασμα μικρής έρευνας που μελέτησε τη δράση τροφίμων με περιεκτικότητα σε ολιγοσακχαρίτες όπως τα λαχανικά και τα όσπρια με φυτικές ίνες που δεν διασπώνται από το πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο τα δισεκατομμύρια βακτηρίων που διαβιούν στο έντερο μπορούν τελικά να διασπάσουν τους ολιγοσακχαρίτες προκαλώντας τη δημιουργία αερίων κατά την διαδικασία αυτή. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές τελικά το πεπτικό σύστημα προσαρμόζεται και το πρόβλημα του μετεωρισμού υποχωρεί όσο η κατανάλωση οσπρίων, ιδιαίτερα μαυρομάτικων γίνεται συστηματική.
Ο στόχος σας είναι η κατανάλωση ενάμισι φλιτζανιού μαυρομάτικων σε εβδομαδιαία βάση.
Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών – μια κούπα καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες – το 60% των αναγκών μας σε φυλλικό οξύ, αλλά και το 30% των πρωτεϊνικών μας αναγκών – μια κούπα θεωρείται ότι παρέχει τόσες πρωτεΐνες όσες μισή μπριζόλα! Συνδυάζοντάς τα μάλιστα με ρύζι άλλο δημητριακό ολικής άλεσης αναβαθμίζεται η ποιότητα των πρωτεϊνών που παρέχει (επειδή προστίθενται και άλλα αμινοξέα) με αποτέλεσμα να γίνεται σχεδόν ισάξια της ζωικής πρωτεΐνης.
Ακόμη τα μαυρομάτικα φασόλια όπως και τα άλλα όσπρια, παρέχουν θειαμίνη (Β1), μια πολύτιμη βιταμίνη για την εύρυθμη λειτουργία των νευρώνων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Η κατανάλωση μαυρομάτικων καθώς οσπρίων γενικότερα βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.