Σύμφωνα με νέα έρευνα από πανεπιστήμιο της Μελβούρνης η υγεία και η βιολογική ηλικία επηρεάζεται άμεσα από κάποιες τροφές.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash εξέτασαν τη διατροφή 16.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ για να αναλύσουν τη συσχέτιση μεταξύ της χρονολογικής ηλικίας και της βιολογικής ηλικίας.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι εάν μόνο το 10% μιας τυπικής διατροφής ενηλίκων 2000 θερμίδων προερχόταν από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, ανθρακούχα ποτά και στιγμιαία noodles, το βιολογικό ρολόι ενός ατόμου θα μπορούσε να γεράσει έως και 2,4 μήνες.
Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Monash Dr Barbara Cardoso είπε ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έτρωγαν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έτειναν να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι.
Υγεία: Τα ευρήματα της μελέτης
«Οι ενήλικες με υψηλότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έτειναν να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι», διαπίστωσε η μελέτη.
Η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Monash Dr Barbara Cardoso είπε ότι παρά τις προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η σχέση μεταξύ του πρόχειρου φαγητού και της βιολογικής γήρανσης δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.
«Η προσθήκη επιπλέον 200 θερμίδων υπερεπεξεργασμένου φαγητού, που αντιστοιχεί περίπου σε μια μερίδα 80 γραμμαρίων μπουκιές κοτόπουλου ή μια μικρή μπάρα σοκολάτας, θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαδικασία βιολογικής γήρανσης να προχωρήσει περισσότερο από δύο μήνες σε σύγκριση με τη χρονολογική γήρανση», είπε ο Cardoso.
«Αυξάνοντας τη βιολογική ηλικία σε αυτόν τον βαθμό, μπορούμε να αυξήσουμε τη θνησιμότητα κατά 2 τοις εκατό».
Η χρονολογική ηλικία αναφέρεται στο χρόνο που πέρασε από τη γέννηση ενός ατόμου, ενώ η ηλικία στην οποία λειτουργεί το σώμα σας αντιπροσωπεύεται από τη βιολογική ηλικία και μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία με βάση τον τρόπο ζωής και τη γενετική.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν πατατάκια, ανθρακούχα ποτά, παγωτό, σοκολάτα, έτοιμα γεύματα, λουκάνικα, μπιφτέκια, κοτόπουλα και ψαρόπουκες, γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ και ενεργειακές μπάρες.
Σύμφωνα με τον Cardoso, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40 τοις εκατό της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μεταξύ των ενηλίκων της Αυστραλίας.
Άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν πατατάκια, ανθρακούχα ποτά, παγωτό, σοκολάτα, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, λουκάνικα, μπιφτέκια, κοτομπουκιές και ψάρι, γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ και ενεργειακές μπάρες.
Οι ειδικοί λένε ότι μια δίαιτα χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά ανακάλυψαν επίσης ότι η συνολική υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε χημικές ουσίες συσκευασίας και ενώσεις που σχηματίζονται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας άλλος παράγοντας στην προχωρημένη βιολογική γήρανση.
Η χαμηλότερη πρόσληψη ολόκληρων τροφών που περιέχουν φυτικά θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στα ευρήματα της έρευνας, δήλωσε το Πανεπιστήμιο Monash.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Η Ιωάννα Τούνη τόλμησε την αλλαγή: Η ανανέωση στα μαλλιά της λίγο πριν τις γιορτές
Άρτα: Δύο ανήλικες 14 και 16 ετών παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο
Νίκος Πλακιάς για Τέμπη και Κώστα Αγοραστό: «Θα τους φτάσουμε μέχρι εκεί που δεν πάει»