«Μην τα αγγίζετε»: 6 φρούτα που δεν ωφελούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγο

Όλοι λένε ότι τα φρούτα βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ισχύει όμως αυτός ο κανόνας για όλα τα φρούτα ή υπάρχουν εξαιρέσεις;
μην-τα-αγγίζετε-6-φρούτα-που-δεν-ωφελ-209316

Φρούτα: Τελικά η κατανάλωση τους μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα την περίοδο που προσπαθείτε να χάσετε κιλά. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια εξειδικευμένη επιστήμονας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφών, των ζαχαρούχων ποτών, του λευκού ψωμιού και των τηγανητών τροφών βοηθά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς, αλλά ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης να αποφεύγετε 6 φρούτα.

Αν και είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες, κάποια φρούτα έχουν επίσης πολλή ζάχαρη που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σύμφωνα με την Janine Bowring, φυσιοπαθητικό γιατρό που δημοσιεύει συχνά στο TikTok συμβουλές για θέματα, όπως η διατροφή και η φυσική κατάσταση, το πώς να αποκτήσετε υγιές δέρμα, την εμμηνόπαυση και άλλα.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, παρουσιάζει 6 φρούτα που έχουν την περισσότερη ζάχαρη που μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους.

 

6 φρούτα με πολλή ζάχαρη που αποτρέπουν την απώλεια βάρους

Μπανάνες

Κεράσια

Αποξηραμένα φρούτα

Σταφύλια

Μάνγκο

Ανανάς

1. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα από τα φρούτα που η Δρ. Bowring λέει ότι είναι πλούσια σε ζάχαρη και, ως εκ τούτου, μπορούν να επηρεάσουν τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, μια μπανάνα έχει περισσότερα από 15 γραμμάρια ζάχαρης.

Ωστόσο, σε ένα ξεχωριστό βίντεο TikTok, η ειδικός λέει ότι αν σας αρέσουν οι μπανάνες και προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να τις φάτε όταν είναι πιο πράσινες, επειδή έχουν πιο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν είναι εύκολα εύπεπτο από τα ένζυμα αμυλάσης και δρα ως μια μορφή διαιτητικών ινών. Αυτό είναι επίσης χρήσιμο για το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Υπάρχουν και πολλές άλλες υγιεινές πτυχές της μπανάνας, εξηγεί η κλινική του Κλίβελαντ. Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη, βιταμίνη C που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βιταμίνη Β6 για βελτιωμένο μεταβολισμό και κάλιο για την καλή υγεία των οργάνων.

2. Κεράσια

Επόμενα στη λίστα της Δρ. Bowring είναι τα κεράσια. Η κλινική του Κλίβελαντ σημειώνει ότι ένα φλιτζάνι από αυτό το φρούτο περιέχει περίπου 19 γραμμάρια ζάχαρης, ίδια με μια σοκολάτα.

Από τη θετική πλευρά, τα κεράσια περιέχουν τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες, τα οποία βοηθούν στην προστασία της καρδιάς από τη βλάβη των κυττάρων και στη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με το WebMD. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, χάρη στα υψηλά επίπεδα μελατονίνης τους.

Η Δρ. Bowring προσθέτει ότι τα κεράσια περιέχουν σαλικυλικά, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα φυτά, η οποία είναι εξαιρετική για τον πόνο στις αρθρώσεις.

3. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση στη βρώμη, τις σαλάτες και τα πλατώ τυριού, αλλά πολλές επιλογές είναι γεμάτες με ανθυγιεινά και πυκνά σε θερμίδες πρόσθετα σάκχαρα όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι καλαμποκιού ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

«Τα αποξηραμένα φρούτα αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη ζάχαρη, οπότε πρέπει να τα προσέξετε ή ίσως να μην τα καταναλώνετε καθόλου», συμβουλεύει η Δρ. Bowring.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης μπορούν να είναι μια υγιεινή απόλαυση.

«Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φαινόλες από τα φρέσκα φρούτα. Τα άτομα με δίαιτες πλούσιες σε φυτικές φαινόλες έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, πολλών ειδών καρκίνου και πιθανώς εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου», έγραψε ο Anthony Komaroff, αρχισυντάκτης του Harvard Health Letter.

4. Σταφύλια

Τα σταφύλια μπορούν να προστεθούν σε διάφορα πιάτα, από πιάτα ψητού κοτόπουλου μέχρι καλοκαιρινές σαλάτες. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K και μια υγιεινή επιλογή εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αλλά με 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι, τα σταφύλια θα μπορούσαν να αποφευχθούν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για απώλεια βάρους, λέει η Δρ. Bowring.

5. Μάνγκο

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάνγκο έχει 2,6 γραμμάρια φυτικών ινών και 67% της ημερήσιας συνιστώμενης βιταμίνης C, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β6, C, Ε και Κ.

Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, η Δρ. Bowring λέει να αποφύγετε να τρώτε μάνγκο, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη –46 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο.

Για την εξουδετέρωση της ζάχαρης στα μάνγκο, η κλινική του Κλίβελαντ προτείνει να το καταναλώνετε με μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το γιαούρτι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης σακχάρου στο αίμα σας.

6. Ανανάς

Ενώ ο ανανάς έχει μια εντυπωσιακή λίστα πλεονεκτημάτων για την υγεία -είναι γεμάτος με βιταμίνη C και μαγγάνιο, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ– η Δρ. Bowring σημειώνει ότι είναι επίσης πλούσιος σε ζάχαρη. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ένα φλιτζάνι από τα φρούτα περιέχει πάνω από 16 γραμμάρια ζάχαρης.

 

 

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

«Έφυγε» από τη ζωή η δημοσιογράφος του MEGA Τίνα Αλεξανδρή

Νίκος Μουτσινάς: «Δεν μπορούσα να φανταστώ, πόσο πόνο βαθύ θα νιώσω»

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε η σπουδαία ποιήτρια και μεταφράστρια, Τζένη Μαστοράκη

 

 

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ