ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Μελισσόχορτο: Θεραπεύει ιλίγγους, χρόνιες καταρροές και ρευματισμούς

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 2λ. 23δ.

Η μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis L.), γνωστή και ως μελισσόχορτο, μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο, είναι ένα πολυετές φυτό με πλούσια ιστορία και ποικίλες χρήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα το έλεγαν μελισσόφυλλο (σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη). Η ονομασία «μελισσόχορτο» οφείλεται στην έλξη που ασκεί στις μέλισσες, οι οποίες το επισκέπτονται για να συλλέξουν νέκταρ.

Είναι αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό κι ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae). Ο βλαστός του είναι τετράγωνος, πολύκλαδος και φτάνει τα 40-80 εκ. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και ωοειδή με ελαφριά πριονωτά περιθώρια και έχουν γλυκιά οσμή λεμονιού. Τα άνθη του είναι άσπρα ή ροδίζοντα, ομαδοποιημένα σε άνθηρες 6-12 σε σπονδύλους. Το συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες, με πιο γνωστές τις ρωσικές Yevtika και Krumtsanka (περιεκτικότητα αιθερίου ελαίου σε κιτράλη 80%).

Μελισσόχορτο: Ένα αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό

Ευδοκιμεί σε θερμές και ψυχρές περιοχές, με ιδανικές τις ημιορεινές με ήπιο χειμώνα, δροσερό καλοκαίρι και νότιο προσανατολισμό. Φυτεύεται σε δύο περιόδους: φθινόπωρο και άνοιξη (καλύτερη εποχή το φθινόπωρο μετά τις πρώτες βροχές). Χρειάζεται φυτευτικές μηχανές για φύτευση φυτών σπορείου και παραφυάδων.

Τα φύλλα του έχουν τονωτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ως αφέψημα θεραπεύει νευρικές παθήσεις, υποχονδρία, υστερία, ιλίγγους, χρόνιες καταρροές και ρευματισμούς. Ως αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή ηδύποτων, αναψυκτικών και στη φαρμακευτική (αντιμικροβιοκτόνο). Στην παραδοσιακή ιατρική αντιμετωπίζουν τις διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Η μέλισσα η φαρμακευτική αποτελεί ένα πολύτιμο φυτό με πλούσια ιστορία, ποικίλες χρήσεις και ευεργετικές ιδιότητες. Η καλλιέργειά της προσφέρει τόσο οικονομικά οφέλη όσο και οφέλη για την υγεία.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Τάσος Αρνιακός: «Από την Τετάρτη αρχίζουν τα προβλήματα, θα έχουμε αρκετή ποσότητα βροχής»

ΕΜΥ: «Καταιγίδες από το μεσημέρι της Τετάρτης, 8 Μαΐου, μέχρι την Κυριακή 12 Μαΐου»

Σκουριά στο μάρμαρο: Μην ιδρώνεις στο τρίψιμο, υπάρχει λύση να το καθαρίσεις

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ