Αβεβαιότητα αισθάνονται οι πολίτες που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Τα νέα εμβόλια ξεκίνησαν να χορηγούνται στη χώρα μας από την περασμένη Τετάρτη (14/09).
Οι ειδικοί εκτιμούν πως ένας από τους λόγους της αβεβαιότητας είναι η «κόπωση» του πληθυσμού από τους πολλαπλούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Ωστόσο υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών που περιμένουν το επόμενο ενημερωμένο εμβόλιο που καλύπτει και την παραλλαγή Όμικρον 5.
Οι επιστήμονες συνιστούν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί με το τελευταίο εμβόλιο πριν από τουλάχιστον τέσσερις μήνες και έχουν λόγους να ενισχύσουν την προστασία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και να μην περιμένουν τα επόμενα εμβόλια.
«Πεσμένη» η μέχρι τώρα ζήτηση του καινούριου εμβολίου
Μέχρι σήμερα η ζήτηση του καινούριου εμβολίου είναι πεσμένη, εξαιτίας της κούρασης των πολιτών. Από την περασμένη Τετάρτη (14/09), όταν ξεκίνησαν στην Ελλάδα να χορηγούνται τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και μέχρι σήμερα, οι αναμνηστικές δόσεις που δόθηκαν δεν ξεπερνούν τις 12.000.
Μειωμένη η ανησυχία για την Covid-19
Η αλήθεια είναι πως η ανησυχία για τη διασπορά της πανδημίας δεν είναι ίδια με πέρυσι. Από τη μία, οι πολίτες έχουν επαναπαυθεί καθώς υπάρχει εμφανής μείωση της διασποράς της πανδημίας και κάθετη πτώση των επιδημιολογικών δεικτών και από την άλλη, υπάρχει μια αναμενόμενη «κόπωση» από τους επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος της χαμηλής ζήτησης των εμβολίων είναι πως πολλοί στην Ελλάδα τηρούν στάση αναμονής, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Δεν εμβολιάζονται -όπως λένε- καθώς περιμένουν τα νέα ακόμη πιο επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία καλύπτουν και τις πιο πρόσφατες εκδοχές του κορονοϊού, δηλαδή της υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5.
Αντίθετοι σε αυτή τη λογική είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν σε κάθε τόνο, πως οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.