Η κακή διατροφή είναι η νούμερο ένα αιτία για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 για επτά στα δέκα κρούσματα της νόσου, σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν πως ορισμένα χαρακτηριστικά μιας κακής διατροφής μπορεί να είναι καταστροφικά για την λειτουργία του παγκρέατος.
Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν εντόπισαν τρεις διατροφικές συνήθειες οι οποίες είναι οι χειρότερες απ’ όλες.
Η ανάλυσή τους βασίστηκε σε δεδομένα για τη διατροφή σε 184 χώρες του κόσμου. Τα δεδομένα αφορούσαν την περίοδο 1990-2018. Οι ερευνητές εστιάστηκαν στην επίδραση 11 διαφορετικών διατροφικών συνηθειών, άλλες εκ των οποίων είναι προστατευτικές και άλλες επιβαρυντικές. Οι συνήθειες αυτές είναι:
Οι διατροφικές συνήθειες που οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2
Η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών (ρυζιού και σιτηρών)
Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών
Η υπερκατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος
Η ανεπαρκής κατανάλωση γιαουρτιού
Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη
Η υπερκατανάλωση πατάτας
Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων
Η ανεπαρκής κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων
Η ανεπαρκής κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών
Η υπερκατανάλωση φρουτοχυμών
Τα ευρήματα της μελέτης για την κακή διατροφή και τον διαβήτη τύπου 2
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν, η κακή διατροφή ευθύνεται ετησίως για 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 70,3% των ετήσιων κρουσμάτων της νόσου.
Η υπερκατανάλωση έξι επιβλαβών τροφίμων (επεξεργασμένα δημητριακά και κρεατικά, κόκκινο κρέας, αναψυκτικά με ζάχαρη, πατάτες, φρουτοχυμοί) συνέβαλλε στο 60,8% από αυτά τα κρούσματα.
Αντίστοιχα, η ανεπαρκής κατανάλωση προστατευτικών τροφίμων (δημητριακά ολικής, γιαούρτι, φρούτα, μη-αμυλούχα λαχανικά, ξηροί καρποί/σπόροι) συμμετείχε στο 39,2%.
Ποιοι ήταν λοιπόν οι τρεις παράγοντες στην καθημερινή διατροφή μας που ευθύνονται περισσότερο για την παγκόσμια αύξηση στα κρούσματα διαβήτη; Οι εξής (κατά σειράν βαρύτητος):
Η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών
Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών