ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Κακοκαιρία Bora: «Καμπανάκι» για μολυσμένο νερό στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες – Τι να προσέξουν οι πολίτες

Νίκος Αντωνόπουλος
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 2δ.

Κακοκαιρία Bora: Περισσότερες από χίλιες κλήσεις δέχθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα, κυρίως για απεγκλωβισμούς πολιτών απο σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα, καθώς και για άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια κτηρίων.

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πλημμυροπαθείς με το νερό, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Bora που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. Και αυτό, διότι μπορεί να είναι μολυσμένο και να οδηγήσει στην εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι το νερό στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, εξαιτίας του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας μπορεί να είναι δυνητικά μολυσμένο. Εκτός από τα φερτά υλικά μπορεί να έχει μολυνθεί και από νεκρά τρωκτικά ή άλλα ζώα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Άρα δεν πρέπει οι πολίτες, να το χρησιμοποιούν ως πόσιμο, παρά μόνο για να πλύνουν το σπίτι τους ή για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης.

Ακόμη και για να κάνουν μπάνιο, θα πρέπει να βράζουν πρώτα το νερό στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά και μετά να το αφήνουν να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουν. Και στις περιοχές όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, το νερό δεν είναι υποχρεωτικώς κατάλληλο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Αυξάνεται η θνησιμότητα στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), αναφέρει πως εβδομάδες μετά τις πλημμύρες υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα, η οποία κορυφώνεται περίπου 25 ημέρες μετά το συμβάν και παραμένει υψηλή για έως και 60 ημέρες.

Ο κίνδυνος επηρεάζει κυρίως τις κοινότητες με πολλούς ηλικιωμένους και χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ενώ συνδέεται με:

– Μόλυνση τροφίμων και νερού λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης.
– Παθογόνους μικροοργανισμούς , όπως βακτήρια, μύκητες και παράσιτα, που αναπτύσσονται σε συνθήκες περιβάλλοντος.
– Περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας λόγω καταστροφών σε υποδομές.
– Ψυχολογική πίεση , που αυξάνει την ευαλωτότητα του πληθυσμού.

Για τη μείωση αυτών των θανάτων, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη προετοιμασίας και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες.

Της Γιάννας Σουλάκη / Iatropedia

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Όταν θα είμαι 40 και θα πίνω pina colada στην Καραϊβική, μπορεί να πω ότι εγώ και ο Τζόρνταν κάναμε το ίδιο ρεκόρ»

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει, έρχονται δύο νέα κύματα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι λένε όσοι το χρησιμοποιήσαν – Οι πρώτες εντυπώσεις

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ