ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Η ορμόνη του στρες που λίγοι γνωρίζουν: Η ανεπάρκεια της στον οργανισμό συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση

Νίκος Αντωνόπουλος
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 2λ. 58δ.

Η ορμόνη του στρες ή αλλιώς η κορτιζόλη φαίνεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης, ειδικά στους ηλικιωμένους. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν σε φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού, οι οποίες συμβάλλουν στην επιτάχυνση της γήρασης.

Ορμόνη του στρες: Η μελέτη για την κορτιζόλη

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging Cell, οι επιστήμονες Alexandra K. Kiemer και Jessica Hoppstädter από το Πανεπιστήμιο Saarland αποκαλύπτουν διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου που συμβάλλουν στη γήρανση. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης και μιας πρωτεΐνης γνωστής ως GILZ μπορούν να πυροδοτήσουν χρόνιες φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο σώμα που συντελούν στη γήρανση.

Το φαινόμενο της γήρανσης στον άνθρωπο είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης διαφόρων παραγόντων, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Πιο αναλυτικά, η έμφυτη μη ειδική ανοσία, δηλαδή η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα διάφορα παθογόνα, γίνεται υπερδραστήρια καθώς μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα τη χρόνια φλεγμονή.

Η μόνιμη κατάσταση φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο σώμα μας. Αυτό που μέχρι τώρα ήταν αβέβαιο, ωστόσο, είναι το τι πραγματικά προκαλεί την έξαρση στις φλεγμονώδεις αυτές αποκρίσεις, με την παρούσα έρευνα να παρέχει κάποιες σημαντικές ενδείξεις. Όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα, η φλεγμονώδης διαδικασία συνδέεται με το γεγονός ότι η ποσότητα της κορτιζόλης που παράγει το σώμα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Ορμόνη του στρες: Τα ευρήματα της μελέτης

Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως ορμόνη του στρες και η ανεπάρκειά της στο σώμα οδηγεί σε φλεγμονώδεις αποκρίσεις. «Τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα είναι χαμηλότερα στους ηλικιωμένους. Τα μακροφάγα, ένα σημαντικό είδος ανοσοκυττάρων, μπορούν να μετατρέψουν την ανενεργή κορτιζόνη σε ενεργή κορτιζόλη, όμως η ικανότητα αυτή φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Καταλήγουμε, λοιπόν, σε μια διαταραχή στη λειτουργία των μακροφάγων που προκαλείται από την ηλικία», αναφέρει η Δρ. Hoppstädter.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα:

Διαβάστε επίσης:

Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Η κατάλληλη ερώτηση να κανέτε στο παιδί σας αν κάποιος το πειράξει στο σχολείο

Ιστορία Πίστης: «Εγώ θα σε θεραπεύσω. Ό,τι θέλεις θα έρχεσαι να το λες σε εμένα. Γιορτάζω τον Μάιο»

Συγκινεί μητέρα για το παιδί της: “Την κουβαλάω σαν να είναι ακόμα το μωρό μου. Πάντα θα κουβαλάω περισσότερο από το βάρος της”

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ