Η καθημερινή διατροφή που «διώχνει» τον καρκίνο: Tι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η διατροφή που βάζει φρένο στον καρκίνο, ακόμη κι αν είναι κληρονομικός: H αποκάλυψη ενός ογκολόγου τα αλλάζει όλα
η-καθημερινή-διατροφή-που-διώχνει-τ-223597

Αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να προλάβει τον καρκίνο ακόμη κι αν είναι κληρονομικός.

Αν και κανείς όσο και εάν προσέχει την υγεία του δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν θα νοσήσει κάποια στιγμή από καρκίνο, εντούτοις υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια σοβαρή κατάσταση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 30% και 50% όλων των μορφών καρκίνου μπορούν να προληφθούν με υγιεινή διατροφή, άσκηση και ενός κοινωνικού τρόπου ζωής.

Οι οικολόγοι επιβάλετε να είναι ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου. Συχνά, εντοπίζουν πολλά κοινά σημεία στους ασθενείς τους όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και του συνολικού τρόπου ζωής τους, καθώς και το αντίστροφο. Συνήθειες που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ακόμα κι αν υπάρχει κληρονομικό υπόβαθρο.

Η Δρ. Tingting Tan, MD, PhD, ογκολόγος, αιματολόγος στο City of Hope στο Newport Beach της Καλιφόρνια αποκαλύπτει τα δικά της διατροφικά μυστικά και εστιάζει στη διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο και στις τροφές που η ίδια αποφεύγει.

Όπως υπογραμμίζει, πρέπει «να εστιάσετε στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, σπόρων και ξηρών καρπών και να ελαχιστοποιείτε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ».

Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι σύμφωνος με τη μεσογειακή διατροφή, ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η αντικαρκινική δράση της μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση όλων των τροφών που ανέφερε η Δρ. Ταν όπως επίσης στα ψάρια και το ελαιόλαδο, καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Ο λόγος για τον οποίο αυτός ο τρόπος διατροφής είναι τόσο ωφέλιμος για την πρόληψη του καρκίνου, είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη και μείωση της χρόνιας υψηλής φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Η παρακολούθηση της μεσογειακής διατροφής είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε το ευρύ φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα, ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι ευεργετική για την πρόληψη του καρκίνου.

«Κι εμείς οι ογκολόγοι, είμαστε όπως όλοι – πρέπει να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια για να τρώμε υγιεινά γεύματα και σνακ», λέει η Δρ Ταν. «Μείνω μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο και αντ’ αυτού φτιάχνω γεύματα που περιέχουν φρέσκα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και άπαχες πηγές πρωτεΐνης», υποστηρίζει.

Το απογευματινό σνακ ενός ογκολόγου για την πρόληψη του καρκίνου

«Τα σνακ συνήθως είναι μια γρήγορη και εύκολη τροφή και συχνά είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο όπως τα πατατάκια. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το απογευματινό σας σνακ υγιές, προγραμματίστε το από πριν. Η τακτική κατανάλωση υγιεινών σνακ απαιτεί προγραμματισμό», λέει η Δρ Ταν.

«Κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας τα σνακ μου μπορεί να περιλαμβάνουν ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, ένα μήλο με φυστικοβούτυρο ή μούρα ανακατεμένα σε απλό ελληνικό γιαούρτι. Έτσι δεν βαριέμαι ούτε μπαίνω στον πειρασμό να φάω πρόχειρο φαγητό. Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του πνεύμονα και του παγκρέατος», τονίζει.

Η Δρ Ταν εξηγεί ότι τα μούρα και άλλα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

«Ξέρετε το παλιό ρητό που λέει ότι «ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό τον κάνει πέρα»; Υπάρχει αλήθεια σε αυτό! Τα μήλα περιέχουν αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου», λέει η Δρ Ταν.

Όσο για το ελληνικό γιαούρτι, η Δρ Ταν λέει ότι η έρευνα είναι ανάμεικτη σχετικά με το εάν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου ή όχι, αλλά επειδή περιέχει πρωτεΐνη, βοηθά στον κορεσμό, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε ένα άλλο σνακ αμέσως μετά το φαγητό.

«Ως ιατρός ογκολόγος, λέω στους ασθενείς μου ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή και η άσκηση είναι από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του κινδύνου καρκίνου ή διαχείρισης της θεραπείας του καρκίνου».

«Προτείνω σε όποιον θέλει να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου να αφιερώσει χρόνο για να προετοιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερο υγιεινά τρόφιμα, να μειώσει ή να εξαλείψει το αλκοόλ και να μην τρώει πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα».

«Διασκεδάστε φτιάχνοντας τους δικούς σας νόστιμους συνδυασμούς τροφών που προλαμβάνουν τον καρκίνο. Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά σνακ που μπορείτε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας διαφορετικά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το κλειδί είναι να το κάνεις συνήθεια και θα ανακαλύψετε ότι το υγιεινό είναι και πεντανόστιμο» καταλήγει.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Δραματική διάσωση: Ψυγείο έσωσε τη ζωή ενός άνδρα στον Κόλπο του Μεξικού

Συναυλία για τα Τέμπη: Θα γίνει ζωντανή μετάδοση σε όλη την Ελλάδα – Όσα πρέπει να ξέρετε

Γιώργος Λιάγκας: «Συγγνώμη – Αμαυρώσαμε τον θάνατο του Τζόρτζ Μπάλντοκ»

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ