Ο καρκίνος, γνωστός και ως επάρατη νόσος, είναι ένα πρόβλημα υγείας που απασχολεί πολλούς συνανθρώπους μας. Ευτυχώς όμως για αυτούς, φαίνεται πως υπάρχει ελπίδα, αφού σύμφωνα με μία έρευνα ένα νέο είδος διατροφής μπορεί να φέρει την ανατροπή.
Οι καρκινοπαθείς, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις που συνδέονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό JACC CardioOncology.
Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς τους οποίους χτύπησε ο καρκίνος και που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, όπως διαπίστωσαν.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 ενήλικες Ιταλούς ασθενείς που ο καρκίνος έχει επηρεάσει για
περισσότερα από 13 χρόνια, μεταξύ 2005 και 2010. Οι συμμετέχοντες έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τα διατροφικά τους πρότυπα.
Ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη σε καλύτερες θεραπείες, εξηγούν οι ερευνητές που μελετούν το φαινόμενο «καρκίνος». Αλλά, όπως συμπληρώνουν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μια καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι “διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι όγκοι και οι καρδιακές παθήσεις, μοιράζονται τους ίδιους μηχανισμούς”, δήλωσε η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati από το Joint Research Platform του ιδρύματος Umberto Veronesi στην Ιταλία, ίδρυμα στο οποίο ο καρκίνος και η έρευνα σχετικά με αυτόν έχει κεντρική θέση.
“Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, που είναι φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το πλεονέκτημα που παρατηρείται όσον αφορά τη θνησιμότητα, όχι μόνο από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακές παθήσεις”, δήλωσε η ερευνήτρια Chiara Tonelli, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ιδρύματος Umberto Veronesi που όπως προαναφέραμε αποτελεί ένα ίδρυμα όπου ο καρκίνος ως θέμα μελέτης κατέχει κεντρική θέση.
Μεσογειακή διατροφή
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή – Τα τρόφιμα με τα οποία νικιέται ο καρκίνος:
-Φρούτα και λαχανικά: Αποτελούν τη βάση της διατροφής, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα
και φυτοχημικά.
-Τρόφιμα ολικής αλέσεως προϊόντα: Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά ολικής αλέσεως
που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
-Ελαιόλαδο: Είναι η κύρια πηγή λιπαρών, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και
αντιοξειδωτικά.
Ο καρκίνος ωστόσο αποτρέπεται και από τις εξής τροφές:
-Ξηρούς καρπούς και σπόρους.
-Όσπρια: Φακές, φασόλια και ρεβίθια είναι σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών και ινών.
-Ψάρια και θαλασσινά: Καταναλώνονται τακτικά, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
-Πουλερικά και αυγά: Καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.
-Γαλακτοκομικά προϊόντα: Κυρίως σε μορφή γιαουρτιού και τυριού, καταναλώνονται με
μέτρο.
Κόκκινο κρέας: Καταναλώνεται σπάνια ωστόσο είναι ένα από τα τρόφιμα που δεν «συμπαθεί» ο καρκίνος.
Κρασί: Σε μέτριες ποσότητες και συνήθως μαζί με τα γεύματα.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Αντώνης Ρέμος: Τι «πυροδότησε» τις έρευνες των Αρχών για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή
Θρήνος για διάσημη youtuber: Πέθανε στα 30 της χρόνια
Σάκης Ρουβάς: Σάλος με το βίντεο που ανέβασε – Τον «κράζει» όλο το TikTok