ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Γιατί πρέπει να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας όταν τραβάμε καζανάκι

Christos Chatzis
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 5λ. 28δ.

Υπάρχει σοβαρός λόγος που πρέπει να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας κάθε φορά που τραβάμε καζανάκι.

Όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας, τα αερολύματα που πετάγονται περιέχουν παθογόνα που βρίσκονται στη λεκάνη και ψεκάζονται σε ολόκληρο το μπάνιο. Ποια είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Μπορεί στο σπίτι μας να μην έχει νόημα να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, ωστόσο, σε δημόσιες τουαλέτες ενδέχεται να υπάρξει… πρόβλημα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2022, που χρησιμοποίησε λέιζερ για να φωτίσει τα αόρατα στο μάτι αερολύματα που πετάγονται από τη λεκάνη όταν τραβάμε το νερό στην τουαλέτα, τα οποία μπορεί να περιέχουν βακτήρια και ιούς, αυτά μπορούν να εκτοξευθούν σχεδόν 1,5 μέτρο στον αέρα.

Έτσι, μπορούν να περάσουν από τη μύτη και το στόμα ενός μέσου ενήλικα και με την ταχύτητα που εκτοξεύονται αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε περίπου 8 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον John Crimaldi, καθηγητή πολιτικής, περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα αερολύματα εξαπλώνονται επίσης και οριζόντια αρκετά μέτρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Crimaldi.

«Ήμασταν σε θέση να το δούμε να εξαπλώνεται σε ένα αρκετά μεγάλο εργαστήριο μέσα σε λίγα λεπτά», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «αν βρίσκεστε σε μια μεγάλη, δημόσια τουαλέτα που έχει δώδεκα καμπίνες, υπάρχουν δώδεκα λεκάνες από τις οποίες εξαπλώνονται συνεχώς αερολύματα με ιούς και βακτήρια».

Τα μεγαλύτερα σωματίδια, τα οποία μπορεί να είναι τόσο μεγάλα όσο τα σταγονίδια, μπορούν να προσγειωθούν σε κοντινές επιφάνειες και αντικείμενα όπως μια πετσέτα ή μια οδοντόβουρτσα, σχεδόν αμέσως, αλλά τα μικρότερα «μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για δεκάδες λεπτά και να τα εισπνεύσουμε», δήλωσε ο Crimaldi.

Η ροή του αέρα μπορεί στη συνέχεια να φυσήξει τα σωματίδια αυτά και σε άλλους χώρους του κτηρίου.

«Σε μία πολυσύχναστη δημόσια τουαλέτα, μέχρι τη στιγμή που ο επόμενος χρήστης θα μπει μέσα, σίγουρα αυτό το νέφος θα είναι ακόμα παρόν», εξηγεί ο ίδιος.

Εντούτοις, «είναι απίθανο για τους περισσότερους ανθρώπους να μολυνθούν από παθογόνους μικροοργανισμούς με το νέφος αυτό, εκτός εάν κάποιος έχει μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, όπως ο νοροϊός του στομάχου, και έχει χρησιμοποιήσει προηγουμένως την τουαλέτα», εξηγεί από την πλευρά της η Katrin Kuhn, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια και αντιπρόεδρος του τμήματος βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Οκλαχόμα.

Ιοί και βακτήρια από τις τουαλέτες

Τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να ζήσουν σε ορισμένες επιφάνειες από ώρες έως και εβδομάδες, αλλά, για να μολυνθεί ένα άτομο, θα πρέπει να εισπνεύσει ή να καταπιεί αυτό που ονομάζεται «μολυσματική δόση», η οποία διαφέρει από παθογόνο σε παθογόνο.

Για παράδειγμα, με τη σιγκέλλα, ένα βακτήριο του γαστρεντερικού, μπορεί να χρειαστεί μικρή ποσότητα μικροοργανισμών (περίπου 10) για να μεταδοθεί η νόσος, ενώ με τη σαλμονέλα, θα χρειαστούν περισσότεροι από 50.000 μικροοργανισμοί, σύμφωνα με την έρευνα.

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2013 ανέφερε ότι ενώ μολυσματικά αερολύματα μπορεί να παράγονται από το καζανάκι της τουαλέτας, καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι τα νέφη της τουαλέτας που βγαίνουν από τη λεκάνη μπορούν να προκαλέσουν κάποια μόλυνση.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν συμβουλές δημόσιας υγείας ώστε το καπάκι να είναι κατεβασμένο πριν τραβήξετε το καζανάκι», δήλωσε ο William Schaffner, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων και προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Ο κίνδυνος από τους μικροοργανισμούς που μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στα χέρια μας είναι πολύ μεγαλύτερος, σε σύγκριση με αυτούς που εκτοξεύονται από τη λεκάνη της τουαλέτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γ’ αυτό, καταλήγουν οι ειδικοί, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγγίζετε δημόσιες επιφάνειες, όπως πόμολα, κουμπιά ασανσέρ και καρότσια για ψώνια, διότι μπορείτε ακολούθως να κολλήσετε τους παθογόνους μικροοργανισμούς όταν στη συνέχεια ξύνετε τη μύτη σας, τα μάτια σας ή σκουπίζετε το στόμα σας.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Τροχός της Τύχης: Παίκτρια έλυσε αστραπιαία τον γρίφο – «Κάγκελο» ο Πολυχρονίδης

Έκτακτο: Πήρε φωτιά το σπίτι του Γιώργου Λιάγκα

Αγνώριστη η Ελένη Φουρέιρα: Η τεράστια αλλαγή στα μαλλιά της

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ