Φράουλες και χοληστερόλη: Είναι πεντανόστιμες, ζουμερές, με ζωηρό χρώμα και μοναδική μυρωδιά. Κι ενώ δεν χρειαζόμασταν επιπλέον λόγους για να τις προσθέσουμε στη διατροφή μας, Ιάπωνες επιστήμονες προσθέτουν έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα για την καρδιαγγειακή υγεία που μας στέλνουν άμεσα στο μανάβικο.
Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανά τον κόσμο παρουσιάζει υψηλή χοληστερόλη, μια καθόλου «αθώα» πάθηση, που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ειδικότερα, η υψηλή χοληστερόλη και ειδικότερα η LDL «κακή» χοληστερόλη μεταφράζεται σε υψηλές εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες. Οι λιπιδικές αυτές συγκεντρώσεις είναι πιθανό να μπλοκάρουν τις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στη συνέχεια μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τους μελετητές από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα της Ιαπωνίας, οι φράουλες, ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, μπορούν να αποτρέψουν τη συσσώρευση λίπους προστατεύοντας έτσι από τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Αφού διαπίστωσαν τα οφέλη της φράουλας στην καρδιαγγειακή υγεία, οι Ιάπωνες μελετητές θέλησαν να διερευνήσουν πόσο άμεσο αντίκτυπο έχουν αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι, εξέτασαν μια ομάδα εθελοντών, αποτελούμενων από 23 υγιείς, νεαρές γυναίκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκε ένας πουρές φράουλας 500 γραμμαρίων, ενώ στην άλλη ένα σακχαρούχο ρόφημα. Μισή ώρα αφότου οι συμμετέχουσες κατανάλωσαν το προϊόν που τους δόθηκε, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος. Η ίδια διαδικασία κατανάλωσης και αιμοληψιών επαναλαμβανόταν κάθε 30 λεπτά για 4 ακόμη ώρες.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποκάλυψαν ότι η ομάδα που είχε καταναλώσει τον πουρέ φράουλας παρουσίαζε σημαντικά μικρότερες συγκεντρώσεις λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής» LDL χοληστερόλης, συγκριτικά με εκείνη που κατανάλωσε το σαχκαρούχο ρόφημα. Μάλιστα, η επίδραση αυτή κατέστη εμφανής ήδη μία ώρα μετά την κατανάλωση της φράουλας για πρώτη φορά, ενώ διήρκεσε για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα δήλωσε: «Οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών ενώσεων και οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων φρούτων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».
Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Οι φράουλες περιέχουν ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής: Η φλεγμονή αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, της σκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών. Οι φράουλες, με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη (LDL): Η LDL χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, σχηματίζοντας πλάκα. Οι φράουλες, όντας πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης.
Αυξάνουν την “καλή” χοληστερόλη (HDL): Η HDL χοληστερόλη απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από τις αρτηρίες. Οι φράουλες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της HDL χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι τις αρτηρίες.
Πόσες φράουλες να φάω:
Μία κούπα φράουλες την ημέρα αρκεί για να αποκομίσετε τα οφέλη τους για την υγεία των αρτηριών σας.
Μερικές ακόμη συμβουλές:
Προτιμήστε φρέσκες φράουλες εποχής.
Πλένετε καλά τις φράουλες πριν τις καταναλώσετε.
Μπορείτε να καταψύξετε τις φράουλες για να τις έχετε διαθέσιμες όλο τον χρόνο.
Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία των αρτηριών. Η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση υγιούς βάρους είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Διαβάστε επίσης: