Ο σίδηρος, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας. Συχνά, οι φακές παρουσιάζονται ως ιδανική πηγή σιδήρου.
Παρ’ ό,τι οι φακές περιέχουν σίδηρο, αυτός δεν είναι στην εύκολα απορροφήσιμη μορφή (μη αιμικός σίδηρος). Για βέλτιστη απορρόφηση, ο μη αιμικός σίδηρος χρειάζεται βιταμίνη C.
Η συνήθως συνδυασμένη φέτα με τις φακές, όντας πλούσια σε ασβέστιο, εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου. Ομοίως, οι τανίνες σε καφέ και τσάι δρουν ανασταλτικά.
Προσοχή:
Αποφύγετε τυρί ή γιαούρτι, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.
Για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου, προτείνεται:
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά των φακών, εξασφαλίζοντας μέγιστη απορρόφηση σιδήρου.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Διατροφή στην εφηβεία: Ο πολύτιμος καρπός για την ενδυνάμωση του μυαλού των παιδιών
Βάζει φρένο στη Nόσο Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που «ξανανιώνει» μέχρι και 18 χρόνια το μυαλό