Ο σίδηρος, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας. Συχνά, οι φακές παρουσιάζονται ως ιδανική πηγή σιδήρου.
Μορφές σιδήρου και απορρόφηση:
Παρ’ ό,τι οι φακές περιέχουν σίδηρο, αυτός δεν είναι στην εύκολα απορροφήσιμη μορφή (μη αιμικός σίδηρος). Για βέλτιστη απορρόφηση, ο μη αιμικός σίδηρος χρειάζεται βιταμίνη C.
Συνδυασμοί που «εμποδίζουν» την απορρόφηση σιδήρου στις φακές:
Η συνήθως συνδυασμένη φέτα με τις φακές, όντας πλούσια σε ασβέστιο, εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου. Ομοίως, οι τανίνες σε καφέ και τσάι δρουν ανασταλτικά.
Προσοχή:
Αποφύγετε τυρί ή γιαούρτι, καθώς εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.
Συνδυασμοί που «ενισχύουν» την απορρόφηση:
Για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου, προτείνεται:
- Σαλάτα με φρέσκια τομάτα ή πιπεριά (πλούσιες σε βιταμίνη C)
- Μπρόκολο με λεμόνι (βιταμίνη C)
- Πορτοκάλι ή ακτινίδιο (πλούσια σε βιταμίνη C)
- Κρέας ή θαλασσινά (αιμικός σίδηρος)
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά των φακών, εξασφαλίζοντας μέγιστη απορρόφηση σιδήρου.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Διατροφή στην εφηβεία: Ο πολύτιμος καρπός για την ενδυνάμωση του μυαλού των παιδιών
Βάζει φρένο στη Nόσο Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που «ξανανιώνει» μέχρι και 18 χρόνια το μυαλό