Ευθύνεται η διατροφή για την κατάθλιψη; Nεότερη μελέτη ανέδειξε τον κίνδυνο με τον οποίο οι χορτοφάγοι ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωποι έως και δύο φορές παραπάνω, σε σύγκριση με όσους τρώνε κρέας.
Αν και τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν και παλιότερο αντίστοιχο ερευνητικό υλικό, μια ενδιαφέρουσα παράμετρος που αναδεικνύεται είναι ότι η σχέση αυτή υπάρχει ανεξάρτητα από τη διατροφική πρόσληψη. Κοινώς, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης των χορτοφάγων δεν οφείλονται στο περιεχόμενο της διατροφής τους.
Την πολύπλοκη αυτή και αμφίδρομη σχέση επιχειρεί να εξηγήσει με άρθρο του στο The Conversation ο Chris Bryant, επίτιμος ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bath.
Αρχικά, ενδεχομένως η κατάθλιψη να οδηγεί τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την κατανάλωση κρέατος και όχι το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει διότι στα καταθλιπτικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι αρνητικές σκέψεις και τα αισθήματα ενοχής. Αν και όλοι κάποια στιγμή μπορεί να παρακολουθήσουμε κάποιο βίντεο σχετικά με το τι πραγματικά γίνεται στα σφαγεία, ένας καταθλιπτικός ασθενής θα μπορούσε να νιώθει περισσότερο ένοχος και συμμέτοχος σε αυτή τη διαδικασία, από τη στιγμή που καταναλώνει κρέας.
Δεύτερον, μια χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάθλιψη, όχι όμως λόγω της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, μια τέτοια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες θα μπορούσε να μας φέρει σε σύγκρουση με το κοντινό μας περιβάλλον και να επηρεάσει εξίσου τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, με την κοινωνική απομόνωση στη χειρότερη μορφή της.
Aντίστοιχα όμως, η ίδια σχέση μεταξύ χορτοφαγίας και κατάθλιψης θα μπορούσε να διαφέρει μεταξύ των χωρών του κόσμου. Για παράδειγμα, θα είχε ενδιαφέρον να εξεταστούν τα ποσοστά στην Ινδία ή σε άλλες χώρες όπου η χορτοφαγία αποτελεί περισσότερο κοινωνικό κανόνα.
Τελικά, ο ερευνητής καταλήγει πως πιθανότατα ούτε η χορτοφαγία ούτε η κατάθλιψη να είναι αλληλένδετες, ωστόσο και οι δύο θα μπορούσαν να συνδέονται και με κάποιον τρίτο παράγοντα. Αυτός θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε αριθμός χαρακτηριστικών ή εμπειριών που σχετίζονται τόσο με τη χορτοφαγία όσο και με την κατάθλιψη.
Όπως εξηγεί, περισσότερες γυναίκες γίνονται χορτοφάγοι και εμφανίζουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους άντρες. Ωστόσο, η βραζιλιάνικη μελέτη έλαβε υπόψη το φύλο, αποκλείοντας αυτή τη συγκεκριμένη τρίτη μεταβλητή.