Γιατί ακριβώς πρέπει να συμπεριλάβουμε τις σαρδέλες στη διατροφή;
Μελέτες και συστάσεις, όπως αυτές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζουν τη σημασία της ένταξης των ψαριών στη διατροφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οι σαρδέλες, οι οποίες εκτιμώνται για τα οφέλη τους στην υγεία, είναι επίσης σχετικά φθηνές και εύκολα διαθέσιμες. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να τις υποτιμούμε.
Εκτός από τη διατροφική τους αξία, οι σαρδέλες αποτελούν πολύτιμη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Οι ουσίες αυτές είναι ευεργετικές για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία μειώνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι κοινή στους Πολωνούς, οπότε οι σαρδέλες αποτελούν σημαντικό προμηθευτή αυτού του συστατικού. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανοσίας και της καλής συγκέντρωσης, η οποία μπορεί να αντισταθμίσει την ταχεία γήρανση.
Ποιο ψάρι να επιλέξετε;
Οι σαρδέλες είναι μια πλήρης τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει τις υγιείς διαδικασίες ανάπτυξης και αναγέννησης του οργανισμού, αλλά και περιέχει σημαντικά λιγότερο υδράργυρο από άλλα ψάρια, όπως ο σολομός ή ο τόνος, γεγονός που τις καθιστά πολύ καλύτερη επιλογή.
Όταν αγοράζετε σαρδέλες, αξίζει να δίνετε προσοχή στη σύστασή τους, αναζητώντας την ετικέτα «Sardina pilchardus» και αποφεύγοντας το «Sprattus sprattus», που σημαίνει παπαλίνα. Είναι επίσης σημαντικό οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες να διαθέτουν το πιστοποιητικό MSC, το οποίο επιβεβαιώνει την ποιότητά τους.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Πένθος για τον Δημήτρη Αλεξάνδρου: «Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα»
«Άστο ρε κορίτσι μου»: Χαμός με την Ζόζεφιν που τραγούδησε το «Υπάρχω» του Καζαντζίδη
Ούτε 19 ούτε 21 βαθμούς Κελσίου: Αυτή είναι η θερμοκρασία που πρέπει να έχει το σπίτι σας το χειμώνα