Ένα από τα πιο διάσημα γρήγορα γεύματα στην διατροφή για το βράδυ ή για το διάλειμμα στην εργασία είναι το τοστ. Εύκολο, γρήγορο και σε χορταίνει. Οι περισσότεροι διαλέγουν το τοστάκι τους να είναι με τυρί και αλλαντικά. Όμως υπάρχει και μια εναλλακτική που είναι περισσότερο υγιεινή και το ίδιο γευστική και θρεπτική. Και αυτή είναι διαλέξετε να βάλετε βραστό αυγό αντί για αλλαντικά.
Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και άλλα πρόσθετα που μπορούν να συμβάλουν σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα αλλαντικά στα τρόφιμα με υψηλή συσχέτιση εμφάνισης διάφορων ειδών καρκίνο και συνιστά την εξαιρετική μείωση των τροφών αυτών στη διατροφή μας, κάτι που δεν υποδεικνύει με τίποτα καθημερινή κατανάλωση. Για την ακρίβεια, η οδηγία είναι ότι η βέλτιστη συνιστώμενη εβδομαδιαία κατανάλωση είναι μέχρι 30 γραμμάρια, aka 1 φέτα γαλοπούλα ή ζαμπόν ή άλλο είδος αλλαντικού.
Πρωτεΐνη: Τόσο τα βραστά αυγά όσο και τα αλλαντικά είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για την οικοδόμηση και την επισκευή των ιστών, καθώς και για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ μια τυπική μερίδα επεξεργασμένου κρέατος περιέχει μεταξύ 4-7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Νικητής και σε αυτή την κατηγορία, λοιπόν, αναδεικνύεται το αυγό.
Λίπος: Τα αλλαντικά είναι συχνά πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Τα βραστά αυγά, ωστόσο, είναι σχετικά χαμηλά σε λιπαρά, με λίγο λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπους ανά μεγάλο αυγό.
Νάτριο: Τα αλλαντικά έχουν επίσης συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. Μια μόνο μερίδα μπέικον, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει πάνω από 200 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αντίθετα, τα βραστά αυγά έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, με μόλις 70 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μεγάλο αυγό.
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: Τα βραστά αυγά είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, σελήνιο και χολίνη. Τα αλλαντικά, από την άλλη πλευρά, έχουν συχνά λιγότερα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα όπως νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Συνολικά, τα βραστά αυγά προσφέρουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα αλλαντικά όσον αφορά τη διατροφή. Δοκίμασε αυτό το tip και θα δεις πόσο εύκολα θα εμπλουτίσεις με γεύση ένα απλό τοστ χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με την καθημερινή κατανάλωση αλλαντικών.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Κωνσταντίνου και Ελένης: Τι κάνουν σήμερα οι «Ιωάννου, Μπουκουβάλα, Αναγνώστου»
Βαρύ πένθος για την Ελεονώρα Μελέτη: «Έφυγε» από τη ζωή η γιαγιά της