Δεν το τρώει κανείς: Το «ξεχασμένο» λαχανικό που έχει περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα

Από συστατικό για ρολά σούσι έως την κατανάλωσή τους ως ένα ελαφρύ σνακ, το φύκι ενσωματώνεται σταδιακά στις διατροφικές συνήθειες.
δεν-το-τρώει-κανείς-το-ξεχασμένο-λαχ-212697

Παλαιότερα, τα φύκια θεωρούνταν μια μάλλον ασυνήθιστη διατροφική επιλογή σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Δύση. Σήμερα, όμως, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον τόσο των διατροφολόγων όσο και των καταναλωτών παγκοσμίως.

Από συστατικό για ρολά σούσι έως την κατανάλωσή τους ως ένα ελαφρύ σνακ, το φύκι ενσωματώνεται σταδιακά στις διατροφικές συνήθειες. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το φύκι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, ακόμα και σε σύγκριση με το γάλα.

Πόσο ασβέστιο μπορεί να περιέχει το φύκι;

Ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών περιέχει 305 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου. Σύμφωνα με το Health Digest, για να πάρετε την ίδια ποσότητα ασβεστίου, θα χρειαζόσασταν μόνο περίπου 3,5 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο φύκι. Αυτό το καθιστά μια άριστη εναλλακτική πηγή ασβεστίου για όσους επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.

Η κατανάλωση φυκιών δεν προσφέρει μόνο υψηλές ποσότητες ασβεστίου, αλλά επιπλέον, όπως έχουν δείξει έρευνες, το ασβέστιο που προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως τα φύκια, απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με το ασβέστιο που περιέχεται στα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2021.

Επιπλέον θρεπτικά συστατικά και οφέλη

Εκτός από το ασβέστιο, τα φύκια είναι πλούσια και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Επιπλέον, τα φύκια περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη, όπως η αντιμετώπιση φλεγμονών και η ενίσχυση της αντι-ιικής άμυνας του οργανισμού.

Πώς να βάλετε τα φύκια στη διατροφή σας

Αν σας ενδιαφέρει να προσθέσετε τα φύκια στη διατροφή σας, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα ενσωματώσετε στα αγαπημένα σας πιάτα.

Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φύκια σε σούπες, σαλάτες, ρύζι, ή ακόμα και σε σάλτσες και ντρέσινγκ. Επίσης, μπορείτε να τα καταναλώσετε ως ένα ελαφρύ σνακ.

Παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, είναι σημαντικό να επιλέγετε προϊόντα από αξιόπιστες πηγές. Ορισμένα φύκια μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και κάδμιο, που έχουν εντοπιστεί σε θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με έρευνα του 2022.

Συνοψίζοντας, τα φύκια αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική εναλλακτική πηγή ασβεστίου, προσφέροντας πολλά περισσότερα οφέλη από ένα απλό ποτήρι γάλα. Ενσωματώνοντάς τα στη διατροφή σας, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις πολλαπλές τους ιδιότητες, διατηρώντας την υγεία των οστών σας και ενισχύοντας τη συνολική ευεξία σας.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Μαριάννα Λάτση: «Έκλεισε» το πιο μεγάλο deal – Πλέον της ανήκει το 30% γνωστής εταιρίας

Μιμή Ντενίση: Στα 71 της ποζάρει με μαγιό στην πισίνα της και όλοι την παραδέχονται

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Μάρτυρας «κλειδί» η ναυαγοσώστρια – Τα αναπάντητα ερωτήματα

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ