Έρευνες έδειξαν πως η κατάσταση της υγείας ασθενών με Covid επιβαρύνθηκε από τα πολυανθεκτικά μικρόβια μέσα στα νοσοκομεία.
Παράλληλα με την πανδημία COVID-19, εξελίσσεται και η συνεχιζόμενη “σιωπηλή πανδημία” των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, το 75% των οποίων είναι ενδονοσοκομειακές. Ανέρχονται ετησίως σε 670.000 στην Ε.Ε. και 3 εκατομμύρια στην Αμερική, ενώ προκαλούν κάθε χρόνο 700.000 θανάτους παγκοσμίως και 33.000 στην Ε.Ε., όπως ανέφερε η πνευμονολόγος – εντατικολόγος, επιμελήτρια Α’ της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Πασχαλίνα Κοντού. Μιλώντας στο υβριδικό συνέδριο για την διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, που διοργάνωσε η Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ, ανέλυσε τον βαθμό επίδρασης της πανδημίας κορωνοϊού στην επιδημιολογία των πολυανθεκτικών στελεχών, με βάση την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία.
Οι περισσότερες κλινικές μελέτες συνηγορούν υπέρ της αύξησης των πολυανθεκτικών στελεχών μετά την πανδημία. Ενδεικτικά, ελληνικά δεδομένα από 9 νοσοκομεία αναφοράς για COVID έδειξε αύξηση στον αριθμό των βακτηριακών στελεχών από το αίμα και από το αναπνευστικό σύστημα των ασθενών που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το βακτήριο ασινετομπάκτερ είχε παρόμοια αντοχή στις καρβαπενέμες πολύ υψηλή σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, μικρότερη στην κολιμυκίνη και μεγαλύτερη στην τιγεκυκλίνη. Η κλεμπσιέλα αύξησε την αντοχή στις καρβαπενέμες και στην κολιμυκίνη, ενώ η ψευδομονάδα δεν είχε ιδιαίτερη αλλαγή.
Ανάμικτα μικροβιολογικά χαρακτηριστικά των βακτηριαιμιών έδειξε μελέτη στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος. Υπήρξε αύξηση της αντοχής για το ασινετομπάκτερ και την κλεμπσιέλα σε όλα ουσιαστικά τα αντιβιοτικά, ενώ από την άλλη πλευρά υπήρξε αμετάβλητη ή και μειωμένη αντοχή για την ψευδομονάδα, τον εντερόκοκκο και τον σταφυλόκοκκο.
Από μεγάλη αμερικανική μελέτη προκύπτει συμπόρευση εισαγωγών COVID και αριθμού λοιμώξεων από ανθεκτικό ασινετομπάκτερ. Σε συγκεκριμένο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά πολύ ένα μήνα μετά την κορύφωση των εισαγωγών για να υποχωρήσουν όταν μειώθηκαν οι εισαγωγές και να επανέλθουν τελικά στα συνηθισμένα επίπεδα τέσσερις μήνες μετά.
Σε άλλη μελέτη, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος ήταν ανθεκτικός 100% στη μεθεκυλίνη στην ομάδα ασθενών με κορωνοϊό, έναντι περίπου 43% στην ομάδα των αρνητικών στον COVID, διαφορά στατιστικά σημαντική.