Ο διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μας ενημερώνει για την «Νόσο Χ» που έρχεται να «σαρώσει» μετά τον κορονοϊό.
Ο Κορονοϊός πλέον θεωρείται μία ανάμνηση για τους περισσότερους από εμάς. Τα lockdown και τα εμβόλια, μοιάζουν σαν απομεινάρια μιας μαύρης περιόδου. Μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε άρση μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον COVID – 19.
Νέα νόσος όμως εμφανίζεται στον ορίζοντα και προβληματίζει τους ειδικούς. Ακούει στο όνομα «Νόσος Χ». Το γεγονός που προβλημάτισε και φόβισε τους πολίτες είναι το γεγονός πως τα ποσοστά θνησιμότητας θα είναι πολύ υψηλότερα στη «Νόσο Χ» σε σχέση με τον COVID – 19.
Συγκεκριμένα η Ματίνα Παγώνη είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως η Νόσος Χ «θα είναι 50 – 70% πιο θανατηφόρα από την COVID-19».
Στον αντίποδα με την κ. Παγώνη, ο διευθυντής της Πνευνομολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης έδωσε τις δικές του διευκρινίσεις για τη Νόσο Χ.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Άκουσα την κ. Παγώνη κι έπινα τον καφέ μου και αισθάνθηκα αμήχανα. Ο ΠΟΥ από το 2018 έχει κάνει ανάρτηση που λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πανδημία και περιγράφει περίπου τις συνθήκες που ευνοούν την πανδημία, ότι θα ξεκινήσει από μια περιοχή πολυσύχναστη, πιθανότατα να είναι ζωονόσος, κάνει κουβέντα για έμπολα, γρίπη ή και κορωνοϊό. Όλα αυτά όμως είναι ένα σενάριο. Μπορώ να πω ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει σεισμός 6 ρίχτερ. Είναι πιθανό, αλλά είναι ένα σενάριο με μεγάλη ευρύτητα και δεν μπορεί να βασιστεί κανείς. Είναι ένα σενάριο που συζητείται εδώ και χρόνια και βρίσκω χρήσιμο να αξιοποιήσει κανείς την εμπειρία που έχουμε, όχι για την πανδημία αλλά και την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης.
Συνέχισε δε εξηγώντας ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει η νόσος Χ αλλά «όλα όσα αποκτήσαμε με δωρεές, με χορηγίες, με κρατικά χρήματα, όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα σε μια ευρύτερη έννοια , όπως λέει και ο ΠΟΥ, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε κι ας είμαστε έτοιμοι για κάποια πανδημία που θα έρθει κάποτε. Δεν είναι κάτι που έρχεται αύριο. Κάτι πέρασε λάθος και δεν το λέει η ΠΟΥ. Αυτό είναι ελληνική πατέντα», υπογράμμισε ο ίδιος και σχολιάζοντας τον δημόσιο λόγο της κ. Παγώνη ως προς την αναφορά της στη νόσο Χ επεσήμανε ότι «δεν καταλαβαίνουν την επιρροή που έχουν στον κόσμο, που πανικοβάλλεται».