ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Αυτή η τροφή αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για την καρδιά μας

Μαύρα Σαραντοπούλου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 40δ.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την καρδιά μας υποστηρίζουν νέες έρευνες

Οι περισσότεροι τα λατρεύουμε και δεν τα αποχωριζόμαστε από το πρωινό μας. Ο λόγος για τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία, σύμφωνα με νέα μελέτη, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά μας, πρόωρης στεφανιαίας νόσου.

Η ίδια μελέτη, που διεξήχθη στο Ιράν και παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) Μέσης Ανατολής και το 13ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Emirates, στο Ντουμπάι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν τα αντίστροφα αποτελέσματα, συνδέονται δηλαδή με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Η πρόωρη στεφανιαία νόσος ισοδυναμεί με αθηροσκληρωτική στένωση των στεφανιαίων αρτηριών σε άνδρες κάτω των 55 ετών ή σε γυναίκες κάτω των 65 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική στην αρχή, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και/ή καρδιακή προσβολή, με προοδευτική ανάπτυξη στένωσης ή ρήξης της πλάκας του αρτηριακού τοιχώματος. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση PCAD είναι το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Εξετάστηκε η συσχέτιση προβλημάτων της καρδιάς με κατανάλωση δημητριακών

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ερευνών, που εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών τύπων πρόσληψης δημητριακών με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν ολόκληρους κόκκους, σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους κόκκους, οι οποίοι έχουν αλεσθεί σε αλεύρι, με στόχο να βελτιωθεί η διάρκεια ζωής τους. Αυτή η επεξεργασία, ωστόσο, έχει επίσης ως αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

«Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να προτιμούν τα επεξεργασμένα δημητριακά συγκριτικά με τα δημητριακά ολικής άλεσης, μεταξύ των οποίων το εισόδημα, η εργασία, το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία και άλλοι», δήλωσε ο Mohammad Amin Khajavi Gaskarei από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Isfahan και το Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Isfahan στο Ιράν και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με μια διατροφή πλούσια σε ανθυγιεινά σάκχαρα και έλαια».

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης καρδιαγγειακών νόσων, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά μια διατροφή που δίνει έμφαση στην πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών, με στόχο τη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου.

Η μελέτη στρατολόγησε 2.099 άτομα με PCAD από νοσοκομεία σε διαφορετικές πόλεις και εθνότητες του Ιράν, που υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία (γυναίκες ηλικίας ≤ 70 και άνδρες ≤ 60 ετών).

Την υπό μελέτη ομάδα συναποτέλεσαν τελικά 1.168 ασθενείς με φυσιολογικές στεφανιαίες αρτηρίες και 1.369 ασθενείς με PCAD, που παρουσίαζαν απόφραξη ίση ή μεγαλύτερη από 75% σε τουλάχιστον μία στεφανιαία αρτηρία ή ≥ 50% στην αριστερή κύρια στεφανιαία αρτηρία.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ