Μια πρόσφατη μελέτη από τον δρ. Andrew Mente από το Πανεπιστημίο McMaster του Καναδά, φέρνει ανατροπή στις διατροφικές οδηγίες σχετικά με τα γαλακτομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
Ο δρ. Andrew Mente, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, είπε:
“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των προστατευτικών τροφών όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, αντί να περιορίζονται τα γαλακτοκομικά σε πολύ χαμηλές ποσότητες”.
Τα ευρήματα της μελέτης για την διατροφή με λιπαρά γαλοκτομικά προϊόντα
Απομακρύνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, η μελέτη υποστηρίζει την υιοθέτηση προστατευτικών τροφών που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η συμπερίληψη έως και δύο μερίδων ημερησίως γαλακτοκομικών, ιδιαίτερα αν έχουν πλήρη λιπαρά, συμφωνεί με τη σύγχρονη επιστήμη της Διατροφής.
Ο δρ. Mente τόνισε ότι τα γαλακτοκομικά, ειδικά εκείνα με πλήρη λιπαρά, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατεύσουν από την υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο.
Η διατροφή που προκύπτει από την μελέτη
Η μελέτη επινόησε μια βαθμολογία υγιεινής διατροφής βασισμένη σε έξι τροφές που συνδέονται με την μακροζωία. Η δίαιτα περιλάμβανε:
2-3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα
7 μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα
2-3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα και
14 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως με πλήρη λιπαρά , εξαιρουμένου του βουτύρου ή της σαντιγί) την εβδομάδα