Αλλάξτε συνήθειες στη διατροφή και ζήστε περισσότερο

Μικρές αλλαγές στη διατροφή μας θα μπορούσαν να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο σε βαθμό που να προσθέτουν 10-13
αλλάξτε-συνήθειες-στη-διατροφή-και-ζή-79888

Μέχρι και 13 χρόνια ζωής μπορεί να μας προσθέσουν οι αλλαγές στη διατροφή μας

Μικρές αλλαγές στη διατροφή μας θα μπορούσαν να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο σε βαθμό που να προσθέτουν 10-13 χρόνια στη ζωή μας, λένε νεότερες έρευνες.

Οι μεγάλες διατροφικές μελέτες είναι συχνά κάπως αναποτελεσματικές, καθώς όσο μεγαλύτερες γίνονται, τόσο πιο αδύνατο είναι να αναπαράγουν σενάρια του πραγματικού κόσμου και να απεικονίσουν τη γενετική αυτών που εξετάζουν. Ωστόσο, μια μεγάλη μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι, αν μια 20χρονη γυναίκα αντικαταστήσει τα επεξεργασμένα δημητριακά με όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και αυξήσει την πρόσληψη ψαριών και ξηρών καρπών, είναι πιθανό να προσθέσει 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, ενώ ένας 20χρονος άνδρας θα μπορούσε να προσθέσει 13 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις διατροφικές απαιτήσεις, αλλά απλώς τη θερμιδική πρόσληψη, γεγονός που αποκλείει την καθιερωμένη αρχή ότι ο ενεργειακός περιορισμός συχνά ισοδυναμεί με μακροζωία, εάν καλύπτονται οι ειδικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, με ίσως μια δεκαετία επιπλέον προστασίας από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου, είναι ευρήματα που αξίζει να διερευνηθούν.

Εξετάζοντας τα δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί ακολουθούν διατροφή πιο κοντά στις βέλτιστες ποσότητες φρούτων και λαχανικών από ό,τι για τις βέλτιστες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών και προτείνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης αυτών των τροφίμων και η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και επεξεργασμένων τροφίμων με βάση τα δημητριακά, είναι ο ισχυρότερος παράγοντας αυτής της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Ωστόσο, αυτό που μας λένε τα ευρήματα για τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εντυπωσιακό. Αυτές οι πηγές σύνθετων υδατανθράκων είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ένα άλλο θρεπτικό συστατικό στο οποίο εστιάζουν όλο και περισσότεροι ερευνητές στη Δύση και το οποίο μπορεί να έχει τεράστιες επιδράσεις στην υγεία και τους κινδύνους καρκίνου με την πάροδο των χρόνων.

Μαζί με την αντικατάσταση του ρυζιού και των ζυμαρικών με περισσότερα φασόλια ή φακές ως υδατάνθρακες στο δείπνο, υπάρχει στην πραγματικότητα ένας εύκολος κανόνας που μπορεί να εφαρμοστεί όταν επιλέγετε ένα δημητριακό για πρωινό και μεσημεριανό γεύμα. Κάτω από τους «συνολικούς υδατάνθρακες» ενός τροφίμου θα είναι η ποσότητα που αντιστοιχεί τόσο στις φυτικές ίνες όσο και στους απλούς υδατάνθρακες. Το ποσοστό των υδατανθράκων από φυτικές ίνες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο.

Δεν προσφέρουν τίποτε οι επεξεργασμένες τροφές

Τα επεξεργασμένα δημητριακά σημαίνει ότι τους έχουν αφαιρεθεί το πίτουρο, το φύτρο, το περίβλημα και άλλες πτυχές του δημητριακού που είναι λιγότερο άμεσα αφομοιώσιμες. Η τροφή δεν μένει άθικτη αρκετά ώστε να φτάσει στο παχύ έντερο, όπου βακτήρια τη ζυμώνουν και παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας όπως το βουτυρικό οξύ. Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα, του ανοσοποιητικού συστήματος και, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μικροβίων του εντέρου στην πνευματική μας ικανότητα μέσω της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου, και για τη ψυχική και νοητική μας υγεία.

Ο πυρήνας όλου αυτού είναι φυσικά η έκκληση, όπως είναι αναμενόμενο, να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί αυτή η μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών με ομάδες ελέγχου του 2019, οι μελέτες παρατήρησης είναι συνήθως ανοιχτές σε μεροληψία και δύσκολο να ελεγχθούν όλοι οι συγχυτικοί παράγοντες που μπορεί να εμφανιστούν σε έναν σχεδόν απείρως μεταβλητό αριθμό.

Σε αυτήν, οι ερευνητές των Κέντρων Cochrane στην Ισπανία και την Πολωνία διαπίστωσαν ότι από όλες τις τυχαιοποιημένες με εικονικό φάρμακο μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, δεν υπάρχει κανένα όφελος για την υγεία από τον περιορισμό της κατανάλωσής του.

 

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ