Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι κατά κάποιον τρόπο “πονηρά” και δεν παρουσιάζονται άμεσα αλλά πρώτα δείχνουν κάποια αθώα σημάδια που όμως θα πρέπει να τα πάρετε στα σοβαρά.
Πρόκειται για μια ασθένεια ή κατάσταση, η οποία είναι παρουσιάζεται, λόγω της επίθεσης που δέχεται ένας ιστός. Μάλιστα, καταστρέφεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού.
Αυτοάνοσο νόσημα – Συμβουλές υγείας: Συμπτώματα
– Πυρετός
– Κακουχία
– Πόνος στις αρθρώσεις (σ.σ. αρθρίτιδα)
– Εξανθήματα
– Υπέρταση
Αυτοάνοσο νόσημα – Συμβουλές υγείας: Αιτίες
Προσβάλλουν πιο συχνά τις γυναίκες. Το εξωγενές στρες έχει σχέση με την εμφάνιση ή την έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων. Το ενδογενές στρες έχει επίσης σχέση, με την εμφάνιση ή την έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλλουν ένα όργανο ή συστηματικά μπορεί να προσβάλλουν πολλούς ιστούς και όργανα.
Διαταραχές στο βάρος: Απώλεια ή αύξηση βάρους, εξαιτίας κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος (σ.σ. π.χ. αυτοάνοσες παθήσεις θυρεοειδούς).
Γαστρεντερικές διαταραχές: Διάρροια ή δυσκοιλιότητα μπορεί να συνδέεται, με αυτοάνοσες παθήσεις θυρεοειδούς (σ.σ. π.χ. η Χασιμότο).
Μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια: Πρόκειται για αρχικό και βασικό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το ίδιο και οι μυϊκοί σπασμοί.
Ξηρότητα στο στόμα, τα μάτια και το δέρμα: Σύμπτωμα του συνδρόμου Σιόγκρεν. Μπορεί να συνυπάρχει με την αρθρίτιδα.
Έντονη κόπωση: Αποτελεί ένα από τα συμπτώματα αυτοάνοσου νοσήματος (σ.σ. π.χ. αυτοάνοσες παθήσεις θυρεοειδούς).
Αλλοιώσεις στο δέρμα: Σχετίζονται με την ψωρίαση, το σκληρόδερμα, τον λύκο και το έντονο στρες.
Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες: Μπορεί να παρουσιαστούν στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πόνοι υποχωρούν.
Για αυτούς τους λόγους λοιπόν θα πρέπει να πάρετε στα σοβαρά αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο μιας και τα αυτοάνοσα δεν θεραπεύονται τόσο εύκολα στην εποχή μας.