ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Ξεκινά η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος της κατ’ οίκον νοσηλείας

Newsroom
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 5λ. 41δ.

Το Υπουργείο Υγείας ξεκινά να δημιουργεί τις βάσεις για κατ’ οίκον νοσηλεία τόσο για τα ενήλικα όσο και για ανήλικα άτομα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά κυρίως άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατ’ οίκον νοσηλεία: Πώς θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα

Μέχρι το τέλος του έτους εννέα νοσοκομεία θα έχουν ενταχθεί στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα που επιχορηγείται με 14 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη, υλοποιείται στον «Άγιο Σάββα», το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας, το πρότυπο πρόγραμμα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς «ΟΙΚΟΘΕΝ», το οποίο θα επιτρέψει και την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για τη σταδιακή επέκταση των υπηρεσιών υγείας κατ’ οίκον.

Το Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ οίκον νοσηλείας Hospital@Home παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, οι ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν χημειοθεραπείες στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε περιττή ταλαιπωρία στα νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία που θα επιλεγούν σε όλη τη χώρα με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών των συγκεκριμένων ασθενών, δηλαδή ογκολογικών και με νευρολογικά νοσήματα, θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία στο σπίτι.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο ήδη εφαρμόζεται το καινοτόμο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» με τη συνεργασία της φαρμακευτική εταιρίας Roche. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ασθενείς με καρκίνο, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χημειοθεραπεία στο σπίτι τους, με την υποστήριξη γιατρού και νοσηλευτή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος, το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιατρικούς ασθενείς που πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια.

Πλεονεκτήματα του προγράμματος νοσηλείας στο σπίτι

Το μοντέλο φροντίδας Hospital@Home θα διευρυνθεί και θα εφαρμοστεί σε πολλά νοσήματα και πιο συγκεκριμένα σε χρόνιους πάσχοντες που ταλαιπωρούνται με επανεισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ κάθε φορά η νοσηλεία τους μπορεί να είναι μακρόχρονη.

Οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν πολύ συχνά από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα την επιπλέον περιττή ταλαιπωρία τόσο τη δική τους, όσο και των οικογενειών τους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως οι χρόνοι πάσχοντες με μακρά νοσηλεία έχουν ένα έμμεσο κόστος για την οικογένεια και ένα άμεσο κόστος για το κράτος, που θα πρέπει να τους παρέχει νοσοκομειακή φροντίδα επί μακρό χρονικό διάστημα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας δημιουργείται ένα άλλο μοντέλο, σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, στο οποίο ο ασθενής θα μένει σπίτι και θα λαμβάνει ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδα νοσηλευτών, γιατρών και φροντιστών με λιγότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερο περιβάλλον που ευνοεί την ψυχολογία του ασθενή.

«Αυτή την πρόταση την καταθέσαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, εγκρίθηκε από την Ε.Ε, πήραμε χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ και μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να ξεκινήσει το έργο, αφού έχουμε κάνει όλη την προεργασία των Τεχνικών Δελτίων ώστε να ξεκινήσει η προκήρυξη» ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Οι 4 πυλώνες του προγράμματος κατ’ οίκον νοσηλείας

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον γγ του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας θα αποτελείται από τέσσερα υποέργα:

1. Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου: Υπάρχει σήμερα ένα θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κατ ’οίκον νοσηλεία αλλά δεν καλύπτει ολόκληρο το εύρος των υπηρεσιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα (κυρίως ως προς τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών).

2. Χρήση της τεχνολογίας: Πλέον με την τηλεϊατρική και την τηλεμετρία οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθούν τους ασθενείς στο σπίτι. Επίσης, στην εξέλιξή του το πρόγραμμα προβλέπει τη χρήση ειδικών μηχανημάτων που θα έχει ο ασθενής στο σπίτι τα οποία θα επικοινωνούν με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της υγείας του.

3. Οκτώ (8) κέντρα σε οκτώ νοσοκομεία, θα παρέχουν αρχικά αυτή την υπηρεσία. Τα κέντρα αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και όταν ψηφιστεί το νέο πλαίσιο, θα μπορούν να κάνουν και επιπλέον ιατρικές πράξεις.

4. Θα μετράται η ποιότητα της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τομέα θα ασχοληθεί ο Οργανισμός Ποιότητας Διασφάλισης Ποιότητας (ΟΔΙΠΥ) ο οποίος θα αξιολογεί τους ποιοτικούς δείκτες της παρεχόμενης φροντίδας.

Μια πρωτοποριακή ιδέα που θα διευκολύνει τη ζωή εκατοντάδων ασθενών!

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ