Τραγική κατάληξη είχε το γεύμα μιας 32χρονης Ελληνίδας σε γνωστό εστιατόριο του Μπορντό, στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, η νεαρή γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες μετά το γεύμα της, στο οποίο μάλιστα τη συνόδευαν ο σύζυγός της και ο πατέρας της. Αιτία του θανάτου της είναι η αλλαντίαση.
Ο σύζυγος και ο πατέρας της νοσηλεύονται αυτή την ώρα στο νοσοκομείο με τον σύζυγό της να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τουλάχιστον δέκα ακόμα άτομα φαίνεται να έχουν δηλητηριαστεί και νοσηλεύονται επίσης.
Οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν ότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα επτά νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία.
«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο γνωστό εστιατόριο ‘Tchin Tchin wine bar’ στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.
Οι γονείς της 32χρονης στο Live News
Αποκλειστικά στο Live News μίλησαν οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε την ζωή της.
«Πήγαμε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φαίνεται ότι από αυτό εστιατόριο κολλήσαμε περίπου 20 άτομα αλλαντίαση. Ο σύζυγός της είναι στην εντατική κι αύριο θα βγει από αυτήν. Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος, αρρώστησε η κοπέλα, ο άντρας της και ένας τρίτος της παρέας, που νοσηλεύτηκε στην Βαρκελώνη σε κρίσιμη κατάσταση.
«Φάγανε θαλασσινά και σαρδέλες από ένα εστιατόριο 5στερο και φημισμένο στην Γαλλία. Από την Κυριακή (η 32χρονη) είχε συμπτώματα και ζήτησε ιατρική βοήθεια και περίθαλψη. Αυτήν την στιγμή διεξάγεται προανάκριση από την εισαγγελέα του Μπορντό και την τοπική αστυνομία».
Nιόπαντρη ήταν η 32χρονη Ελληνίδα Μαρία Γρυπιώτη που έχασε την ζωή της από τροφιμογενή αλλαντίαση, μετά την επίσκεψή της στο εστιατόριο που βρίσκεται στην «καρδιά» του Μπορντό, Tchin Tchin Wine Bar. Εκτός από την άτυχη Μαρία, υπήρξαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που έφαγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο με πολλούς να εξακολουθούν να χαροπαλεύουν στην εντατική.
Η σορός της Μαρίας έχει μεταφερθεί στην Αθήνα με τον πατέρα της, Στέλιο Γρυπιώτη, δικηγόρο στο επάγγελμα, να δηλώνει απαρηγόρητος. Η Μαρία είχε παντρευτεί στην «πόλη του φωτός», στις 31 Μαΐου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Πού να φανταστεί κανείς ότι ένα γεύμα σε γαλλικό εστιατόριο θα της στερούσε τη ζωή;
Η νεαρή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή, λίγες ώρες αφότου έφυγε από το εστιατόριο μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της. Θύματα τροφιμογενούς αλλαντίασης έπεσαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το Tchin Tchin Wine Bar.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, τουλάχιστον 12 άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται ενώ επτά βρίσκονται σε μονάδα εντατικής φροντίδας.
«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.
Οι αρχές κάλεσαν όλους όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός, διάρροια, πρόβλημα όρασης, ξηρότητα του στόματος και παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.
«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Και αυτό διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, αλλά δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.
Οι περισσότεροι ασθενείς «είναι ξένοι τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί και Γερμανοί», όπως γράφει η εφημερίδα «Le Figaro». «Τα ύποπτα τρόφιμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τώρα, είναι κονσέρβες με σαρδέλες που παρασκευάζονται από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.
«Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλαντίασης», δήλωσε ο Μπενζαμίν Κλουζό, γιατρός στο ιατρικό κέντρο «CHU Pellegrin».
«Αυτό πάντως είναι σπάνιο. Στη Γαλλία συνήθως έχουμε από 20 έως 30 κρούσματα αλλαντίασης ετησίως», πρόσθεσε. «Το τελευταίο μολυσμένο γεύμα ενδέχεται να καταναλώθηκε το Σάββατο, οπότε μπορεί να έχουμε και άλλα θύματα αλλαντίασης μέσα στις επόμενες ημέρες», όπως υπογράμμισε ο Γάλλος γιατρός.
Η διεύθυνση για την προστασία του πληθυσμού (DDPP) έλαβε δείγματα από τα προϊόντα του εστιατορίου και κατέγραψε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με τους ειδικούς να κάνουν τις απαιτούμενες αναλύσεις με τα αποτελέσματα να αναμένονται «εντός τριών ημερών».
Η αλλαντίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην κατάποση και, σε προχωρημένες μορφές, παράλυση των μυών, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.