Η Κομισιόν ενέκρινε μια νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ελλάδα και αφορά το «αρνάκι Λήμνου».
Πώς χαρακτηρίζεται το αρνάκι Λήμνου από την Κομισιόν
Το «αρνάκι Λήμνου» χαρακτηρίζεται από τρυφερή, ζουμερή και απαλή υφή και από χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση και άρωμα αναφέρει η Επιτροπή.
Το κρέας παράγεται από αρνιά που γεννήθηκαν στην Λήμνο και τον ‘Αγιο Ευστράτιο και έχει χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής αρνιών και προβάτων και στη διατροφή τους, που αποτελείται ουσιαστικά από την πλούσια χλωρίδα των νησιωτικών βοσκοτόπων.
Γιατί το Αρνάκι Λήμνου ξεχώρισε στην Κομισιόν
Το «αρνάκι Λήμνου» είναι ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν, το οποίο παράγεται εδώ και πολλά χρόνια στη Λήμνο και τον ‘Αγιο Ευστράτιο. Τόσο οι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και ανθρώπινες πρακτικές, που επικρατούσαν και συνεχίζουν να επικρατούν στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου, συνέβαλαν στην παραγωγή ενός προϊόντος με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Αυτή η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 1.594 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.
Αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα και την γεωγραφική της ακεραιότητα, να μπαίνουν όρια στις γεωγραφικές ενδείξεις.