ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 37δ.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr θάνατός του προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, απόρροια των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Το προσκύνημα της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη

 

Τις προηγούμενες ημέρες μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας εμφανίστηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών και προσευχήθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Ανάμεσά τους ήταν η αδερφή του τέως Ειρήνη, ο μικρότερος γιος του Φίλιππος Γλύξμπουργκ με τη σύζυγό του Νίνα Φλορ που έφτασαν στην Αθήνα από το εξωτερικό, όπως και η νύφη του Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Παύλου Γλύξμπουργκ, με τον οποίο ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Την οικογενειακή έξοδο συμπλήρωνε η σύζυγος του Νικόλαου Γλύξμπουργκ, Τατιάνα Μπλάτνικ. «Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που όλη η οικογένεια βρίσκεται στην Αθήνα και με αφορμή αυτή τη σπάνια συνάντησή τους θέλησαν να βρεθούν στην εκκλησία για να προσευχηθούν ,καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες ήταν Χριστούγεννα» λέει στο iefimerida η ίδια πηγή από το περιβάλλον της οικογένειας.

Ποιος ήταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Β΄ (Αθήνα, 2 Ιουνίου 1940) ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.[1] Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα[2]. Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.[3][4]

Στον δημόσιο λόγο μετά την κατάργηση της βασιλείας αναφέρεται συνήθως ως τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ.

Ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως “βασιλιάς δίχως βασίλειο”. Ο ίδιος, πάντως, συνήθιζε να λέει ότι «δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα». Αργότερα, σε μία σπάνια συνέντευξή του είχε εμφανιστεί πιο χαλαρός με το όλο ζήτημα. «Δεν με ενοχλεί το τέως. Όλοι είμαστε τέως κάτι…»

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ