Θεσσαλονίκη: Η ομάδα των 3 Ελλήνων γιατρών που σώζουν την καρδιά του ασθενούς μετά από έμφραγμα

θεσσαλονίκη-η-ομάδα-των-3-ελλήνων-γιατρ-82057

Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες γιατρούς μας και παρακάτω ακολουθεί ένας ακόμη.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, στο πλαίσιο της διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης ALIVE, δύο διαδερμικές επεμβάσεις. Επεμβάσεις σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μετά από πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η Β΄ Καρδιολογική Κλινική του, επιλέχθηκαν ως Κέντρο Αναφοράς στη χώρα μας για την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση. Μια επέμβαση η οποία προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών με νέκρωση του πρόσθιου τμήματος της καρδιάς και μάλιστα δωρεάν. Και αυτό καθώς το κόστος καλύπτει η μελέτη.

Θεσσαλονίκη: Έλληνες γιατροί σώζουν την καρδιά μετά από έμφραγμα

Κατά την επέμβαση, εμφυτεύεται η συσκευή REVIVENT TC για τη διαδερμική αναδιαμόρφωση και βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς. Έτσι απομονώνονει την ουλή από το προηγούμενο έμφραγμα, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Οι πρώτες επεμβάσεις έγιναν από τον Διευθυντή της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Επεμβατικό Καρδιολόγο Βλάση Νινιό, υπό την υπερηχογραφική καθοδήγηση του Επεμβατικού Καρδιολόγου Ηλία Νινιού και την καρδιοχειρουργική υποστήριξη του Διευθυντή Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής στο Ιατρικό Αθηνών, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Απόστολο Ρουμπελάκη

Έχουν ήδη προγραμματιστεί να διενεργηθούν από την ίδια ομάδα, άλλες πέντε επεμβάσεις.

«Έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε την Ελλάδα στην διεθνή αυτή πολυκεντρική μελέτη που έχει πολλά να προσφέρει στους ασθενείς με πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου» αναφέρει ο Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Βλάσης Νινιός και διευκρινίζει: «Δεν πρόκειται για πειραματική μελέτη. Η συσκευή έχει λάβει έγκριση από την Ε.Ε. και διενεργείται ήδη κατά τα τελευταία χρόνια.

Λόγω του κόστους της, είναι ευτύχημα που εμείς έχουμε δωρεάν πρόσβαση, χάριν της μελέτης, για τους Έλληνες ασθενείς. Προσφέρει σχεδόν αναίμακτη θεραπεία και πάρα πολύ γρήγορη ανάρρωση, έναντι των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων. Με διαδερμικό τρόπο και συνδυασμένη παρέμβαση του Επεμβατικού Καρδιολόγου και του Καρδιοχειρουργού, αλλάζουμε το σχήμα και το μέγεθος της καρδιάς. Απομονώνουμε έτσι την ουλή που έχει δημιουργήσει το παλιό έμφραγμα. Έτσι τροποποιούμε τη συμπεριφορά της».

Τι δυνατότητες δημιουργεί η επέμβαση των Ελλήνων γιατρών

Η υβριδική αυτή επέμβαση δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες στη θεραπεία ασθενών με μετεμφραγματική ανεπάρκεια, οι οποίοι λαμβάνουν πολλά φάρμακα, συχνά δεν ανταποκρίνονται πλέον στη φαρμακευτική θεραπεία και έχουν πολύ κακή ποιότητα ζωής», σημειώνει ο Καρδιοχειρουργός Απόστολος Ρουμπελάκης και προσθέτει: «Η επόμενη επιλογή τους είναι η καρδιοχειρουργική επέμβαση υψηλού ρίσκου, όπως είναι η κοιλιοπλαστική στην αριστερή κοιλία, η μεταμόσχευση καρδιάς ή η εμφύτευση συσκευών υποβοήθησης.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία από τη διενέργεια των παραπάνω επεμβάσεων, δηλώνω εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα της επέμβασης με τη συσκευή REVIVENT TC, στο πλαίσιο της μελέτης. Με μια πολύ μικρή θωρακοτομή, οδηγούμε τη συσκευή στην καρδιά, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο της επέμβασης, τον μετεγχειρητικό πόνο και την αποθεραπεία».

«Η επέμβαση γίνεται υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο με 3D διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα», τονίζει ο Επεμβατικός Καρδιολόγος, εξειδικευμένος στις απεικονιστικές τεχνικές, Ηλίας Νινιός και σημειώνει: «Έχουμε άριστη ορατότητα σε κάθε βήμα της διέλευσης του ειδικού υλικού που θα μεταφερθεί στην καρδιά ώστε να επιτευχθεί η πτύχωσή της, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου της και την αναδιαμόρφωσή της.

Είναι ευτύχημα για τους Έλληνες ασθενείς ότι μπορούν να ωφεληθούν αδαπάνως για τη νοσηλεία. Την ιατρική αμοιβή και τη συσκευή, καθώς το κόστος το καλύπτει η μελέτη. Βεβαίως πρέπει να έχουν προκριθεί ως κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη θεραπεία», καταλήγει.

Στην Ομάδα Αναφοράς της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, συμμετείχαν επίσης, η Αναισθησιολόγος Μαρία Ασημάκη. Ακόμα ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος. Επίσης συνέβαλαν, το προσωπικό του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος. Τέλος την υποστήριξη και την εκπαίδευση είχε η εταιρεία BioVentrix.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για το όραμά τους και την ελπίδα που χαρίζουν σε χιλιάδες ασθενείς.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ