ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Τα φτιάχνουν Έλληνες, είναι από άχυρο, πηλό – Μοιάζει με ιγκλού και κοστίζουν 1.500 ευρώ

Μαύρα Σαραντοπούλου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 5λ. 7δ.

Είναι οικολογικό, κομψό και πολύ άνετο, το νέο σπίτι Cob από άχυρο και πηλό που μοιάζει με ιγκλού εσκιμώου

Πώς θα σας φαίνονταν ένα σπίτι από άχυρο και πηλό; πιστεύετε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν; και όμως υπάρχουν και έχουν μεγάλο κατασκευαστικό ενδιαφέρον

Πρόκειται για τα Cob, τα οποία είναι σπίτια με μικρό κόστος και μεγάλη σημασία για το περιβάλλον. Το πρώτο από τα σπίτια που φτιάχτηκαν, ήταν εκείνο στον Νέσσωνα, το Σεπτέμβριο του 2001. Αυτό κτίστηκε από τους Κώστα και Στέλιο. Εκείνοι έφτιαξαν ένα μικρό σπίτι από στιβαχτό πηλό. Το κόστος του δεν ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.

 

Σήμερα το cob.gr είναι ένας ελληνικός κοινωνικός συνεταιρισμός. Aσχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα, χτίζοντας, εκπαιδεύοντας και «γεμίζοντας» τον πολιτισμό μας με εστίες αειφορίας. Και δεν μιλάμε για μία χούφτα ανθρώπων. Πρόκειται για μια συνεργαζόμενη ομάδα από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Διαθέτει άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές του.

Το εκπληκτικό είναι πως σπίτια από cob υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχουν χτιστεί πάνω από 25 φυσικά σπίτια και 100 φυσικές κατασκευές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία). Η εταιρία έχει συνεργαστεί και με διάφορους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση,). Επίσης, έχει συνεργαστεί, με σχολεία, φούρνους κλπ.

Σπίτια από άχυρο και πηλό: Τι είναι τα Cob

Τα σπίτια cob είναι σπίτια που φτιάχνονται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμος, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό, κλπ. Και έχουν αρκετά λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα που είναι με από τσιμέντο.

 

Πόσο κοστίζουν

Πέρα από την διαφορετική αισθητική, η οποία θυμίζει λίγο τα σπίτια στις εικονογραφίες των παραμυθιών που διαβάζαμε μικροί, το οικονομικό όφελος των φυσικών σπιτιών είναι πολύ μεγάλο.

«Υπάρχουν κτίσματα που κόστισαν ακόμη και 100 ευρώ. Είναι ανάλογα τα τετραγωνικά, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιείς και τον τρόπο κατασκευής δηλαδή το αν ο πελάτης θέλει το σπίτι του να είναι όλο χτισμένο από πρώτες ύλες ή ένα μέρος του», αναφέρει ο Κώστας Κοντομάνος.

Σπίτια από άχυρο και πηλό: Γερά σπίτια

Τα φυσικά σπίτια αδειοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και αντέχουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως θα άντεχε κι ένα τσιμεντένιο σπίτι. Αυτό που αλλάζει είναι πως το σπίτι από φυσικά υλικά έχει πολλαπλάσια αντοχή από ένα «τεχνητό» σπίτι, καθώς μπορεί να μείνει άθιχτο για χιλιάδες χρόνια. Τι γίνεται, όμως, αν ένα φυσικό σπίτι γκρεμιστεί; Η απάντηση είναι τίποτα, καθώς τα φυσικά υλικά θα γίνουν ένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση.

Στόχος του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι να διαδώσει την φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής δόμησης, γι΄αυτό και το cob.gr έχει δημιουργήσει την δική του ομάδα εθελοντισμού, όπου και είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.000 άτομα. Υπάρχουν άλλωστε μέλη της ομάδας που εκπαιδεύουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οικοδόμησης.

Σπίτια από άχυρο και πηλό: Πολύ μικρό το κόστος

Πέρα όμως από την πρακτική πλευρά, υπάρχει και η κοινωνική υπόσταση της βιοκλιματική αρχιτεκτονικής και της φυσικής δόμησης.

Ο κύριος Κοντομάνος ανέφερε πως ο συνεταιρισμός είχε παρουσιάσει σε εκπροσώπους του ΟΗΕ ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να στεγάζονται σε cob. Το κόστος του κάθε cob ανερχόταν περίπου στα 300- 400 ευρώ, ενώ από πλευρά περιβαλλοντικής άποψης το όφελος θα ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο τελικά τα κοντέινερ ήταν η επιλογή που προτιμήθηκε από τους αρμόδιους.

Τέλος, τα φυσικά σπίτια δεν είναι η μόνη ασχολία του cob.gr… ασχολούνται επίσης με την ενέργεια, την τροφή, τις καλλιέργειες και γενικότερα με ότι μπορεί να κάνει πιο ελαφρύ και δίκαιο το αποτύπωμά μας στον πλανήτη γη.

Μάθετε λοιπόν πως να χτίζετε ένα φυσικό σπίτι μέχρι να παρασκευάζετε την τροφή  και να καλλιεργήστε την γη.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ