Δύσκολες ώρες περνούν δύο παιδάκια – με το ένα από τα δύο να είναι ακόμη μωρό – καθώς αμφότερα προσβλήθηκαν από το μικρόβιο «σαλμονέλα» και βρίσκονται στην εντατική. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, δύο μικρά παιδιά μεταφέρθηκαν στην ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου καθώς προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας.
Το γεγονός αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη ο επόπτης της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η πρώτη περίπτωση αφορά σε ένα βρέφος μόλις 5 μηνών και το άλλο σε ένα 10χρονο παιδάκι.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, η περίπτωση του 5 μηνών βρέφους δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό, το μικρόβιο να μεταδόθηκε στο βρέφος από μία λάθος κίνηση των γονέων οι οποίοι ενδεχομένως να άγγιξαν με γυμνά χέρια ωμό κρέας ή κάποιο άλλο ωμό φαγητό και στη συνέχεια αντικείμενα του βρέφους.
Σύμφωνα με τον ίδιο η νόσηση από σαλμονέλα είναι πιο σοβαρή από τη νόσηση με νοροϊό και για τον λόγο αυτό τα παιδιά κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Όπως εξήγησε ο υγιεινολόγος, τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης είναι η γαστρεντερίτιδαμ οι εμετοί, οι διάρροιες και η αδυναμία σίτισης. Ο επόπτης δημόσιας υγείας επέστησε την προσοχή στους γονείς σχετικά με το μικρόβιο της σαλμονέλας επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις μέσα στο σπίτι ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.
Τι είναι η σαλμονέλα και πως θα την αποφύγουμε
Πρόκειται για ένα βακτήριο που ζει στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων και των πτηνών και επιβιώνει ακόμα και όταν αυτά πεθάνουν, επομένως περνά και στο νωπό κρέας.
Είναι η κύρια αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων, καθώς η επαφή με αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα, συνήθως από κακό χειρισμό των τροφίμων λόγω μη τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα ;
Κυριότερη πηγή μόλυνσης είναι το κοτόπουλο, αλλά και όσα τρόφιμα, σκεύη ή επιφάνειες έρθουν σε επαφή με αυτό. Άλλες πηγές είναι το αποστείρωτο γάλα, τα αυγά, τα μαλλάκια και τα οστρακοειδή.
Σε ποια θερμοκρασία αναπτύσσεται η σαλμονέλα;
Η σαλμονέλα δεν αναπτύσσεται κάτω από τους 4oC. Το βακτήριο αναπτύσσεται όταν το τρόφιμο εκτεθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, πχ όταν το αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Καταστρέφεται πάνω από τους 70oC, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το κοτόπουλο να μαγειρεύετε καλά και να μην είναι ροζ στο εσωτερικό του.
Πως ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα;
Αγοράζουμε το κοτόπουλο λίγο πριν ολοκληρώσουμε τις αγορές μας για να μείνει λιγότερη ώρα εκτός ψυγείου από τη στιγμή που θα το αγοράσουμε. Πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο μέσα σε 45 λεπτά το πολύ για να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Αν το αγοράσουμε κατεψυγμένο και δεν πρόκειται να το μαγειρέψουμε την ίδια μέρα έχουμε δύο επιλογές: είτε το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη το συντομότερο δυνατό, είτε το αφήνουμε να αποψυχθεί στην συντήρηση του ψυγείου και το μαγειρεύουμε την επόμενη όταν ξεπαγώσει.
Δεν ξαναβάζουμε ποτέ στην κατάψυξη ένα ξεπαγωμένο κοτόπουλο. Από τη στιγμή της απόψυξης το μαγειρεύουμε μέσα σε 24 ώρες. Αν το αγοράσουμε νωπό και δεν το βάλουμε στην κατάψυξη, το διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου και το μαγειρεύουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης.
Δεν βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο ακάλυπτο και κοντά σε τρόφιμα και υλικά που καταναλώνονται ωμά (φρούτα, λαχανικά ή κάποιο γλύκισμα που τυχόν έχουμε στο ψυγείο) καθώς μπορεί να μολυνθούν από σαλμονέλα.
Καθαρίζουμε σχολαστικά επιφάνειες και εργαλεία μετά την επεξεργασία του ώμου κοτόπουλου και δεν τα χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις προτού τα πλύνουμε καλά με ζεστό νερό, ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων.
Καλό είναι, μάλιστα, να έχουμε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής για πουλερικά. Πλένουμε επίσης καλά τα χέρια μας αφού πιάσουμε ωμό κοτόπουλο, ενώ ιδανικά φοράμε ελαστικά γάντια μίας χρήσης.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Φυσική και ακομπλεξάριστη: Η Δανάη Μπάρκα χωρίς ίχνος μακιγιάζ στη Σέριφο
Αδιανόητο: Νέο ατύχημα σε λούνα παρκ του Ωρωπού – Τραυματίστηκε 6χρονο παιδί σε τραμπολίνο
Μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερό: Η Ρούλα Κορομηλά σε σπάνια φωτογραφία με τον αδερφό της